Brandweer moet doorwerken

Brandweermannen en ambulance-medewerkers kunnen niet langer op hun 55ste stoppen met werken. Dat is de uitkomst van het CAO-akkoord dat de vakbonden en Nederlandse gemeenten dinsdag hebben gesloten....

Van onze verslaggeefster Marjan van den Berg

Het zogenoemde functioneel leeftijdsontslag (FLO) wordt in januari 2006 afgeschaft. De regeling bepaalt dat ambtenaren met zwaar fysiek werk, zoals ambulance-broeders en brandweerlieden, op hun 55ste met pensioen kunnen.

Wie in 2006 langer dan twintig jaar in dienst is als brandweerman of ambulancerijder, kan nog op 55-jarige leeftijd met pensioen. Personeel dat korter in dienst is, krijgt een andere betrekking binnen de gemeente aangeboden. Op welke leeftijd dat is, wordt individueel overeengekomen.

Dinsdag hielden verscheidene grote brandweerkorpsen wilde acties. De brandweermannen meldden zich ziek. Het leeftijdsontslag was het belangrijkste struikelblok in de onderhandelingen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wilde de regeling afschaffen, maar de vakbonden waren daar tegen.

Willem Jelle Berg, bestuurder van CNV Publieke Zaak, toonde zich bezorgd: ‘Ik weet zeker dat een deel van de achterban nu niet in polonaise rond de tafel gaat.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden