Brabantse dorpelingen balen van nieuwe postcodes: liet Heusden zich voor PostNL-karretje spannen?

Vijf dorpen in de Brabantse gemeente Heusden krijgen vanaf januari een nieuwe 'unieke' postcode, en daar zijn veel inwoners niet blij mee. Het geeft veel gedoe om adressen te wijzigen en vooral ondernemers vrezen hoge kosten om reclamefolders, briefpapier, websites en klantenbestanden aan te passen. En dat allemaal voor vier nieuwe cijfertjes in de postcode.

PostNL en andere organisaties kennen de dorpen in hun bestand nu alleen als 'Heusden, gemeente Heusden'. Dat geeft volgens het postbedrijf veel verwarring. Foto anp

Waar is dat allemaal opeens voor nodig? Of zoals boerderijcampingeigenaar Jan Boll uit Doeveren het verwoordt: 'Dat hadden ze veertig jaar geleden moeten doen, toen de postcode werd ingevoerd. Nu geeft het alleen maar rompslomp.'

Rompslomp

'Als wij de namen van deze dorpen willen laten bestaan, zijn wij wettelijk verplicht om door PostNL een nieuwe unieke postcode uit te laten geven', schreef de gemeente in een informatiebrief die vorige maand werd verstuurd. Waarom de vijf dorpen niet al veel eerder een eigen postcode hebben gekregen, kan de gemeentewoordvoerder niet verklaren. Ze houdt het erop dat PostNL de huidige situatie lang heeft gedoogd.

Gemeenten

PostNL zegt dat gemeenten zelf bepalen welke woonplaatsen, straatnamen en huisnummers er binnen hun gemeentegrenzen liggen. PostNL kent alleen de postcodes toe. Volgens het postbedrijf heeft de gemeente Heusden destijds afspraken gemaakt met de voorganger van PostNL, maar is het nu tijd om de 'postcodes van de woonplaatsen aan te passen zoals ze behoren te zijn'.

PostNL en andere organisaties kennen de dorpen in hun bestand nu alleen als 'Heusden, gemeente Heusden'. Dat geeft volgens het postbedrijf veel verwarring, niet alleen voor bezorgers, maar ook voor nutsbedrijven.

Een pakkettenbezorger van Post NL aan het werk. Foto anp

Twijfel

Jeroen Breen, inwoner van Herpt, twijfelt aan die uitleg en nam de proef op de som. Hij stuurde zichzelf twee ansichtkaarten: één met zijn straatnaam en postcode met als woonplaats Heerlen, de andere met straatnaam en postcode zonder plaatsnaam. Hij liet zijn schoonmoeder hetzelfde doen vanuit de Achterhoek. Alle vier de kaarten lagen de volgende dag keurig op zijn deurmat.

'Is het dus eigenlijk wel zo nodig om iedereen nieuwe postcodes te geven?', vraagt hij zich af. Breen vindt dat de gemeente zich te makkelijk voor het karretje van PostNL heeft laten spannen. Hij wil graag weten wat de gemeente heeft gedaan om te voorkomen dat duizenden huishoudens 'een nieuwe identiteit' moeten krijgen, met alle administratieve lasten en kosten van dien.

Medio deze maand maakt PostNL de nieuwe postcodes bekend, die vervolgens vanaf 15 januari ingaan. Daarna belooft PostNL nog een halfjaar ook de post met de oude postcode te blijven bezorgen. De gemeente waarschuwt deelnemers van de Postcodeloterij alert te zijn. Die loterij reikt prijzen uit op basis van de postcode van deelnemers.

Ook elders leidde de toekenning van nieuwe postcodes tot klachten en verwarring - zoals in Oss, waar acht dorpen begin dit jaar een nieuwe postcode kregen.

Meer over