Boze beleggers dagvaarden SNS Bank

Een groep beleggers heeft donderdag SNS Bank gedagvaard. De bank zou hen via een vermogensbeheerder beleggingen hebben verkocht die alleen waren bedoeld voor professionele investeerders.

ANP

Volgens de klagers is er sprake van bedrog. De schade ramen zij op 75 miljoen euro, zo liet hun advocaat Jurjen Lemstra van het kantoor Pels Rijcken weten.

Megafraudeur

De omstreden beleggingen zijn sinds eind jaren negentig verkocht. Daaronder bevonden zich onder meer investeringen in fondsen van megafraudeur Bernard Madoff en hedgefondsen. De beleggers wisten niet dat deze risicovolle beleggingen alleen geschikt waren voor professionele beleggers. ‘Het gaat hier om bemiddelde beleggers. Zij wilden juist hun geld veilig wegzetten’, aldus Lemstra.

De beleggers hebben twee dagvaardingen bij SNS afgeleverd. In een kort geding eisen twee gepensioneerde beleggers dat SNS Bank de omstreden stukken met onmiddellijke ingang overneemt tegen de huidige waarde. Het gaat hier om een noodmaatregel, aldus Lemstra. In een collectieve actie zal namens honderd tot honderdvijftig klanten de schade worden verhaald, zei hij.

SNS zegt niet aansprakelijk te zijn voor de schade die de beleggers hebben geleden. De bank heeft de beleggers wel een voorstel gedaan voor tegemoetkoming. Daarvoor werd in de tweede helft van vorig jaar 8 miljoen euro gereserveerd.

Vergunning

De fondsen zouden in totaal aan ongeveer vijfhonderd beleggers zijn verkocht. Dit gebeurde vooral via Bos & Partners, dat volgens de gedupeerden optrad als vermogensbeheerder zonder daarvoor een vergunning te hebben.

Een grote groep van de beleggers heeft de geboden tegemoetkoming geaccepteerd, aldus SNS. De beleggers die worden vertegenwoordigd door advocaat Lemstra hebben besloten om verder te procederen. SNS wil niet inhoudelijk reageren op de dagvaardingen.

Op 14 april is een schriftelijke behandeling van de collectieve actie. SNS heeft daarna zes weken de tijd om te reageren. Op 21 april dient het kort geding in Utrecht, aldus Lemstra.

SNS Bank (ANP) Beeld
SNS Bank (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden