Nieuws

Boze ambtenaren en leraren willen dat pensioenfonds ABP stopt met fossiele beleggingen: ‘Het duurt te lang’

De druk op ABP om te stoppen met fossiele en andere milieuvervuilende beleggingen groeit. Vrijdag voerden ongeduldige deelnemers in diverse steden actie tegen het grootste pensioenfonds van Nederland. Dat toont zich op zijn beurt opvallend schuldbewust.

Koen Haegens
In mei voerde Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL en andere klimaatgroepen al actie om ABP op te roepen om investeringen in Shell terug te trekken.  Beeld Joris van Gennip
In mei voerde Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL en andere klimaatgroepen al actie om ABP op te roepen om investeringen in Shell terug te trekken.Beeld Joris van Gennip

‘De richting is goed, maar de ambitie moet omhoog’, zegt voorzitter Corien Wortmann-Kool in een eerste reactie over het eigen duurzaamheidsbeleid. ‘We willen aanjager zijn van de energietransitie, maar dat komt onvoldoende uit de verf.’

ABP belooft de komende maanden met concrete plannen te komen. Tegelijkertijd herhaalt het pensioenfonds dat een onmiddellijk afscheid van fossiele beleggingen ‘niet de oplossing’ is.

Tijd dringt

Onder de leus ‘het duurt te lang’ eisen de actievoerders juist een hoger tempo. Ze willen dat het pensioenfonds zo snel mogelijk stopt met beleggingen in kolen-, olie- en gasbedrijven. In Heerlen en in Amsterdam demonstreren vrijdagmiddag ambtenaren en leraren bij de kantoren van ABP, dat een vermogen van 509 miljard euro belegt voor 3 miljoen werkenden en gepensioneerden.

In Wageningen vormden wetenschappers eerder op de dag een ‘menselijke klok’ om duidelijk te maken dat de tijd dringt. De medewerkers van de universiteit zijn ook fel gekant tegen de beleggingen van het pensioenfonds in de Braziliaans vleesbedrijven JBS, Minerva en Marfrig. Die worden regelmatig in verband gebracht met illegale ontbossing in het Amazonegebied.

Waar investeert uw pensioenfonds in?

Hoe is het met de aandelen van uw pensioenfonds gesteld? Belegt uw fonds in wapens of grote vervuilers? We geven voorbeelden van controversiële investeringen. Én een paar positieve ontwikkelingen bij de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland.

Op de jaarlijkse ranglijst van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) prijkt ABP desondanks op nummer één. Maar dat toont vooral dat alle pensioenfondsen achterlopen, stelt Hiske Arts van actiegroep Fossielvrij NL. Bovendien ziet zij een gapend gat tussen de fraaie beloftes van ABP en de praktijk. ‘Op papier hebben ze alles goed voor elkaar. Maar de praktische uitvoering valt tegen.’

Zo steunt het als enige van de grote Nederlandse pensioenfondsen nog het beleid van Shell. Alle andere stemden bij de laatste aandeelhoudersvergadering voor de klimaatresolutie van Follow This. Die activistische beleggersgroep wil dat het olieconcern kiest voor een drastische inperking van de co2-uitstoot.

Dubbele petten

Ook de dubbele petten van ABP-bestuurslid Menno Snel leiden tot gefronste wenkbrauwen. De oud-staatssecretaris voor D66 is sinds kort voorzitter van Nogepa, de brancheorganisatie van de Nederlandse olie- en gasindustrie. Tegelijkertijd is hij voorzitter van de beleggingscommissie van het ABP. In die hoedanigheid beslist hij mee over de fossiele investeringen van het pensioenfonds.

Het aloude argument dat pensioenfondsen boven alles moeten zorgen voor een goed rendement, is volgens de critici een mythe. Uit onderzoek in opdracht van Fossielvrij NL, uitgevoerd door databedrijf Global SWF, zou blijken dat het vasthouden aan de ‘bruine economie’ de pensioenspaarders juist geld heeft gekost. Was ABP eind 2016 al overgestapt op groene ondernemingen, dan had het vermogen 25 miljard euro groter kunnen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden