NieuwsWoningbouw

Bouwsector en gemeenten: superfonds voor woningbouw zou recessie temperen

Kabinet, investeer miljarden in woningbouw middels een nationaal fonds. Dat vermindert niet alleen het ‘immense’ woningtekort, maar ook de komende economische recessie. Dat stelt een brede alliantie van gemeenten, woningcorporaties, aannemers, beleggers, projectontwikkelaars en andere organisaties in de woningbouw in een brief aan de regering.

Marc van den Eerenbeemt
De kabinetsambitie om jaarlijks 75 duizend woningen te bouwen, wordt de komende jaren niet gehaald. Beeld Hollandse Hoogte / Novum RegioFoto
De kabinetsambitie om jaarlijks 75 duizend woningen te bouwen, wordt de komende jaren niet gehaald.Beeld Hollandse Hoogte / Novum RegioFoto

De initiatiefnemers voorspellen dat de extra investeringen grotendeels zullen worden terugverdiend. Het Rijk zal immers minder geld aan uitkeringen kwijt zijn omdat minder personeel in de bouw zijn werk verliest. Ook zal het extra inkomsten krijgen uit belastingen en de verkoop van bouwgrond.

Minstens de helft van de in totaal negenhonderdduizend beoogde woningen (negentigduizend per jaar tot 2030) zou moeten worden gebouwd voor de lage- en middeninkomens, betoogt de alliantie. Ze ziet nieuwe wijken ontstaan met duurzame woningen, goed openbaar vervoer en fietsvoorzieningen, en veel groen en natuur. Het Rijk zou moeten meebetalen aan de aankoop en ontwikkeling van de bouwlocaties.

In september vorig jaar besloot het kabinet al tot de oprichting van een fonds met eenmalig 1 miljard euro aan subsidies voor gemeenten met nieuwbouwplannen. Dat geld is voor kosten die niet direct worden terugverdiend, zoals de aanleg van wegen. Wat de woningbouwalliantie betreft mag dat bedrag een vaste jaarlijkse bijdrage worden.

Ook gaf het kabinet een eenmalige korting van 1 miljard euro op de fiscale verhuurderheffing, om nieuwbouw door woningcorporaties aan te moedigen. De woningbouwalliantie pleit voor een permanente verlaging van die belasting. De vereniging noemt overigens geen gewenst totaalbedrag voor het bouwplan.

Stikstof

De kabinetsambitie om jaarlijks 75 duizend woningen te bouwen, wordt de komende jaren niet gehaald. Dat komt mede door bouwbeperkingen wegens het stikstofoverschot in Nederland en met pfas verontreinigde grond. De commissie Remkes, die de stikstofproblemen onderzocht, bepleitte onlangs om vrijgekomen stikstofruimte vooral te gunnen aan de bouw.

Om de bouw tijdens de naderende recessie aan de gang te houden, zou ook een ‘Nationaal Garantiefonds’ van overheid, bedrijven en burgers kunnen helpen, vindt de alliantie. Dat fonds zou een koopgarantie kunnen afgeven voor onverkochte woningen in goedkopere nieuwbouwprojecten. Als kopers kopschuw worden, kan de bouw van die projecten toch starten.

In de vorige crisis nam de vraag naar nieuwbouwwoningen sterk af, viel de bouw stil en vertrokken veel vaklieden uit de sector. Toen de economie weer aantrok, ontstond er een groot personeelstekort. Dat was een van de oorzaken voor sterke prijsstijgingen.

Het woningtekort zal naar verwachting over vijf jaar zijn opgelopen tot 419 duizend woningen. De komende tien jaar moeten er 845 duizend woningen gebouwd worden, stelde het ministerie van Binnenlandse Zaken (en Wonen) maandag vast in een eigen onderzoek. Dat zou het woningtekort moeten wegwerken en de groei van de bevolking naar 18,8 miljoen inwoners in 2035 grotendeels kunnen opvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden