Winnaar en verliezerEvert de goede en Jan de Ruiter
Bouwmarkt valt in de prijzen, bouwbedrijf wordt voor de rechter gesleept
Winnaar Evert de Goede – Hornbach Nederland: Opnieuw groei in dubbele cijfers
In de bouw vallen de klappen. Maar de doe-het-zelvers floreren. Doe-het-zelfwinkel Hornbach meldde deze week over het laatste kwartaal opnieuw een groei in de dubbele cijfers te hebben behaald. De van oorsprong Duitse klusketen doet het zowel goed in de stenen winkels als online.
Komend voorjaar opent Hornbach in Duiven zijn vijftiende filiaal en dat moeten er zeker 25 worden. Ook wordt in 2020 een nieuw distributiecentrum in Eindhoven in gebruik genomen. Baas Evert de Goede sloeg zichzelf deze week op de borst dat al vijf jaar onveranderd groei van dubbele cijfers wordt behaald. Maar de Nederlandse cijfers worden niet speciaal uitgesplitst.
Hornbach is hier onderdeel van Hornbach Baumarkt met in totaal 159 bouwmarkten in negen Europese landen. Samen haalden die een omzet van 3,5 miljard in de eerste negen maanden van 2019. Nederland is het mooiste pareltje. In september werd Hornbach hier door de consumenten voor de veertiende keer uitgeroepen tot Beste Bouwmarkt van Nederland. En De Goede werd in oktober uitgeroepen tot ABN AMRO Retail Executive of the Year. Het was de eerste keer dat een bouwmarkt-ceo genomineerd werd. De Goede liet gerenommeerde genomineerden Hajir Hajji (Action), Wouter Kolk (Ahold Delhaize Europa), Margaret Versteden (bol.com) en Daphne Smit (Coolblue) achter zich.
Verliezer Jan de Ruiter – VolkerWessels: Informatie overnamebod uitgelekt
Bouwbedrijven hebben al genoeg te stellen met stikstof en pfas. Maar VolkerWessels kreeg deze week nog een ander akkefietje op zijn bordje. De VEB, de belangenvereniging van beleggers, spant een rechtszaak aan, wegens verdachte transacties in aandelen, vlak voor een overnamebod door Reggenborgh op 29 oktober. Toen maakte Reggenborgh, het investeringsvehikel van de familie Wessels, bekend alle aandelen van VolkerWessels van de beurs te halen tegen een koers van 22,20 euro per stuk. Op voorhand moet iemand van dit voornemen lucht hebben gekregen.
Op maandag 28 en dinsdagochtend 29 oktober vond volgens de VEB bij hoge volumes ‘een onverklaarbare’ koerssprong in het aandeel VolkerWessels plaats. Daarbij werden duizenden callopties – opties waarbij gegokt wordt op een koersstijging – gekocht. Hierdoor zijn andere beleggers voor 1,5 miljoen benadeeld.
Of er sprake was van misbruik van voorwetenschap heeft plaatsgehad is een zaak voorde Autoriteit Financiële Markt (AFM) en Justitie. Ceo Jan de Ruiter van VolkerWessels dacht dat de koerssprong vooral te maken hadden met de pfas-zaak. De VEB denkt dat het anders ligt en vindt dat VolkerWessels te lang heeft gewacht met het informeren van de markt, omdat al sinds 8 oktober met Reggenborgh werd gepraat. De Ruiter kan zijn borst natmaken: twee keer eerder won de VEB een dergelijke zaak.