Bouwers Wilma en BAM blazen fusieplan af

De vorige maand aangekondigde fusie tussen het aannemersconcern BAM en de Nederlandse bedrijven van collega Wilma International is van de baan....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Verdere toelichting op een gistermorgen uitgegeven persbericht van één zin willen beide partijen niet geven. BAM en Wilma volharden in hun stilzwijgen. De verklaring kwam geheel onverwachts. Vakbonden, personeel en concurrenten waren afgelopen donderdag nog in de waan dat de fusie gewoon zou doorgaan.

Bestuurder A. van Wijngaarden van de Hout- en Bouwbond CNV zegt hoogst verbaasd te zijn. Volgens hem wees niets erop dat het mis zou gaan. Donderdag zaten de bonden met de ondernemingsraden van BAM en Wilma om de tafel ter voorbereiding van een vergadering aanstaande maandag met de raden van bestuur over de fusie.

Tezamen zouden BAM en de Nederlandse bedrijven van Wilma - andere delen van het concern zouden buiten de fusie worden gelaten - de op drie na grootste aannemer van Nederland worden. BAM Wilma, zoals het fusieproduct moest gaan heten, zou goed zijn voor een omzet van 2,8 miljard gulden. De combinatie zou 6500 werknemers tellen.

Een maand geleden omschreef BAM-bestuursvoorzitter W. van Vonno het fusieplan als 'een samenwerking op basis van kracht'. Wilma heeft een sterke positie in de woning- en vastgoedontwikkelingsmarkt, terwijl BAM een belangrijke positie inneemt in de utiliteitsbouw en in de woningbouw. Verder is BAM actief in infrastructuur en milieu, installatietechniek en industriële bouw, sectoren waarin Wilma niet zit.

Bij BAM werd vrijdag teleurgesteld gereageerd op het afketsen van de fusie. De aannemer had het initiatief tot besprekingen genomen, omdat Van Vonno het bedrijf te klein voor Europa vond. BAM is goed voor een omzet van ongeveer 1,6 miljard gulden. Het bedrijf zegt zich nu weer te gaan concentreren op autonome groei.

Er wordt van uit gegaan dat cultuurverschillen de besprekingen hebben gedwarsboomd. Het in Bunnik gevestigde BAM is een beursgenoteerd fonds. Wilma daarentegen, dat zijn hoofdkantoor heeft in Antwerpen, is stevig in handen van de familie Maas, die wordt aangevoerd door Wilma-bestuursvoorzitter L. Maas.

Op de beurskoers van BAM had het negatieve fusienieuws een licht positieve invloed. Het aandeel sloot gisteren een gulden hoger op 125,50 gulden.

In april reageerden beleggers niet onverdeeld enthousiast op het voornemen. Vooral de gekozen financieringswijze viel niet lekker. BAM zou Wilma betalen in aandelen. Als de winst van Wilma in 1997 en '98 hoger zou uitpakken dan bij aanvang van de fusiebesprekingen was begroot, zou Wilma nog extra aandelen krijgen. Het boven de markt zwevende pakket van 650 duizend stukken had een koersdrukkend effect.

Bij Wilma zijn er, voor zover bekend, tijdens het onderzoek naar de boeken geen lijken uit de kast te zijn gevallen. Vrijdag maakte Wilma bekend over 1996 een winst van 10 miljoen gulden te hebben behaald, tegenover een verlies van 10 miljoen een jaar eerder. Met 1,4 miljard lag de omzet op hetzelfde niveau als in 1995. Wilma is bijzonder positief over de ontwikkelingen in Nederland. 'De verwachtingen voor de komende jaren zijn voor de Nederlandse markt zeer positief', aldus Wilma.

In 1995 leed Wilma flinke verliezen in Duitsland, waar alle bouwers kampen met moeilijke marktomstandigheden. Vorig jaar werden er 600 woningen verkocht. Dankzij een reorganisatie denkt Wilma dit jaar beter te kunnen draaien in Duitsland. Geheel tevreden over de resultaten van de Nederlandse bouw- en vastgoedbedrijven is Wilma niet. De omzet van het bedrijf bleef ruim achter bij de capaciteit van de organisatie.

Een woordvoerder van BAM verklaarde gisteren de eerder uitgesproken winstverwachting over 1997 van tenminste 20 miljoen gulden te handhaven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden