Bouwbedrijf Ballast Nedam bijna bankroet

Het noodlijdende bouwbedrijf Ballast Nedam heeft de publicatie van zijn jaarcijfers vrijdag op het laatste moment opnieuw uigesteld. Analisten verwachten dat Rijkswaterstaat de sleutel in handen heeft om het concern te redden, maar die sleutel houdt het voorlopig in de zak.

De tunnel van de A2 bij Maastricht levert Ballast Nedam veel hoofdbrekens op. Beeld anp
De tunnel van de A2 bij Maastricht levert Ballast Nedam veel hoofdbrekens op.Beeld anp

Vorige maand stelde Ballast Nedam de publicatie ook al uit, omdat de accountant geen handtekening wil zetten zolang Ballast geen overeenstemming met de banken. Door een nieuwe kapitaalinjectie moet het bedrijf voorlopig van een faillissement worden gered. 'De onderhandelingen duren langer dan verwacht', schrijft Ballast Nedam vrijdag in een summier persbericht. Het verwacht op 'korte termijn' meer duidelijkheid te geven en dan alsnog de jaarrekening te presenteren. Een datum wordt niet genoemd.

Het bouwbedrijf, dat tot de vijf grootste bouwers van Nederland behoort, heeft sinds 2011 geen winst meer gemaakt. Door grote tegenvallers bij de renovatie van de A15 tussen Vaanplein en de Maasvlakte bij Rotterdam verkeert het bedrijf op de rand van een faillissement. Ruim 250 miljoen euro heeft het bouwbedrijf verloren en dat bedrag lijkt alleen maar op te lopen. Ook een groot project op de A2 bij Maastricht worden de verliezen groter.

Het project bij Rotterdam is een publiek-private samenwerking waarbij Ballast Nedam als onderdeel van een consortium verantwoordelijk is voor zowel het het ontwerp, de bouw, de financiering en op lange termijn het onderhoud. Binnen dergelijke projecten dragen bouwers het risico op eventuele tegenvallers. En die zijn er dus te over. Al loopt over een deel van de strop nog een arbitragezaak omdat het consortium vindt dat die te wijten is aan Rijkwaterstaat zelf.

Ballast Nedam heeft het project gewoon voor veel te weinig geld aangenomen, concludeert analist Edwin de Jong van SNS Securities. 'Ze hebben de risico's duidelijk niet goed ingeschat.'

Een bankroet van Ballast Nedam zou grote consequenties hebben. Niet alleen voor de drieduizend medewerkers van het bedrijf. Maar ook voor veel klanten waar Ballast nu nog bouwprojecten heeft lopen en voor onderaannemers en leveranciers van het bouwconcern. In de bouwwereld waar al het vet op de botten bij de meeste bedrijven afgelopen jaren wel is verdwenen, zal de ondergang van een grote hoofdaannemer nieuwe faillissementen tot gevolg hebben. volgens De Jong zou Rijkswaterstaat een knoop moeten doorhakken. 'Zij hebben de sleutel voor het voortbestaan van Ballast Nedam in handen.'

Ook de banken hebben geen belang bij een bankroet van Ballast Nedam, stelt De Jong. 'Zij hebben voor tientallen miljoenen aan kredieten uitstaan, het is zeer de vraag of ze dat terugkrijgen.' Hij denkt dat banken zeker bereid zijn wat schuld af te schrijven.

Offer

Misschien in ruil voor een aandeel in het bedrijf, zegt zijn collega Philp Ngotho van ABN Amro. Maar dan willen de banken wel de zekerheid dat er niet nog veel meer grote tegenvallers komen, vermoeden de analisten. De Jong: 'En ik denk dat de banken daarvoor ook een offer willen van Rijkswaterstaat.'

Maar die bereidheid lijkt beperkt. In een brief aan de Tweede Kamer schreef minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu afgelopen week dat zij zich ten opzichte van Ballast Nedam 'redelijk en billijk, doch zakelijk' opstelt. 'De minister tekent in de brief uit wat er zou gebeuren als Ballast Nedam failliet zou gaan. 'Dan komen de kosten voor het A15-project voor rekening van de andere partners in het consortium.' Dat consortium bestaat verder uit de bouwbedrijven Stukton en Strabag en het Britse investeringsfonds John Laing.

Voor andere projecten van Ballast Nedam zou de overheid volgens Schultz een nieuwe bouwer moeten vinden. 'Het risico voor de overheid hierbij is dat een nieuwe aanbesteding tijd en geld kost.' Zij heeft geen zin een aannemer te hulp te schieten die zijn risico's niet goed heeft ingeschat.

Het vertrouwen van beleggers op een goede afloop is vrijdag nog verder afgenomen. Het aandeel Ballast Nedam daalde met ruim 7 procent en is nog 2,51 euro waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden