NieuwsZuidasdok

Bouw Zuidasdok in Amsterdam gaat een miljard euro meer kosten

De bouw van het Zuidasdok – het ondergronds brengen van snel- en spoorweg bij de Amsterdamse Zuidas – gaat 700 miljoen tot een miljard euro meer kosten dan begroot. Dat is een verdubbeling van de kosten.

Werkzaamheden aan de ringweg A10 en het spoor bij station Amsterdam Zuid voor de aanleg van het Zuidasdok. Beeld ANP
Werkzaamheden aan de ringweg A10 en het spoor bij station Amsterdam Zuid voor de aanleg van het Zuidasdok.Beeld ANP

De bouw gaat bovendien acht jaar langer duren, en zal pas in 2036 klaar zijn. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Van Nieuwenhuizen heeft het contract ontbonden met de aannemers die tot nu toe aan de klus werkten, Heijmans, Fluor en Hochtief. De drie aannemers staakten in de zomer van vorig jaar het werk en eisten een half miljard euro meer meer dan de som waarvoor ze het werk hadden aangenomen.

De minister liet daarop een onderzoek instellen door oud-minister Sybilla Dekker. Dekker concludeerde dat het project niet te versimpelen was, en dat het moet worden uitgevoerd zoals de bedoeling was. Ze adviseerde meer geld uit te trekken.

Van Nieuwenhuizen volgt praktisch alle aanbevelingen van Dekker op. Volgens haar is stoppen met het werk geen optie: het is nodig om de knelpunten daar op te lossen. Het project levert de maatschappij meer op dan het kost, schrijft ze. Ze wil het superingewikkelde project nu in delen aanbesteden in plaats van als één geheel. Dat is de reden dat het veel langer gaat duren.

Wie de extra kosten moet dragen, is niet duidelijk. Van Nieuwenhuizen gaat daarover in gesprek met Amsterdam, de vervoerregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland. Ze schrijft niet wat het beëindigen van het contract met de drie afgedankte aannemers kost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden