Bouw kiest voor eigen verzekering tegen WAO

Nationale Nederlanden gaat kleine bouwbedrijven verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid van hun werknemers. Hierover heeft de verzekeraar een contract gesloten met de organisatie van vooral kleine aannemers, het NVOB....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het contract van NVOB betekent een forse tegenslag voor MKB Nederland. De belangenorganisatie voor alle kleine en middelgrote bedrijven richt zelf een verzekeringsmaatschappij op. Het NVOB, één van de grootste MKB-leden, neemt dus niet deel aan deze verzekeraar van MKB Nederland.

De 4300 NVOB-aannemers kunnen bij Nationale Nederlanden kiezen voor twee WAO-verzekeringen. Een volledige WAO-verzekering verzorgt vijf jaar lang de uitkering aan arbeidsongeschikte werknemers. Na deze periode krijgen de werknemers een uitkering uit de nationale WAO-kassen.

Voor zo'n 'eigen-risico-verzekering' heeft overigens nog geen enkel bedrijf gekozen. Het NVOB heeft nog geen bedrijven op het oog voor deze verzekering. Ongeveer eenvijfde van de NVOB leden zijn overigens grote bouwbedrijven. Juist voor deze grote bedrijven wordt een eigen WAO-verzekering aantrekkelijk geacht.

Daarnaast biedt Nationale Nederlanden speciaal voor de aannemers een verzekering die de eventuele WAO-premiestijging afdekt. Als een werknemer in de WAO komt, krijgen werkgevers voortaan vijf jaar lang een hoge WAO-premie. Tegen deze strafpremie kunnen werkgevers zich verzekeren.

NVOB benadrukt dat het belangrijkste doel is om gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers aan het werk te houden of aan een andere baan te helpen. Omdat het bij het NVOB vooral om kleinere bedrijven gaat, is herplaatsing in een andere, geschikte functie vaak lastig. In deze kleine bedrijven gaat het meestal slechts om twee of drie functies. Om werk bij andere werkgevers te vinden, heeft NVOB een contract gesloten met een uitzendbureau. Dat heeft al ervaring in de bouw doordat het betrokken is geweest bij de uitwerking van werkgelegenheidsprojecten uit de bouwcao.

Met ziektekostenverzekeraars gaat het NVOB afspraken maken over therapieën voor zieke werknemers. Daarbij wil het NVOB ook nauw gaan samenwerken met de arbodiensten Arbo Unie en ArboNed.

Het is markant dat het NVOB niet kiest voor de arbodiensten van het SFB, de uitvoerder van de WAO in de bouw. Het NVOB zegt wel met SFB overlegt te hebben over de verzekeringen, de werkbemideling en de aanvullende ziektekostenverzekeringen maar dat de WAO-uitvoerder met name de WAO-verzekeringen niet kon leveren.

Het NVOB brengt de diensten onder in een stichting. De aannemers kunnen voor een bedrag per werknemer lid worden van de stichting en inschrijven op de diensten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden