Bouw haven Gaza opnieuw uitgesteld

De aanleg van een haven in de Gazastrook, waarvoor Nederland tientallen miljoenen guldens heeft uitgetrokken, is voor de zoveelste maal uitgesteld....

Vrijdag, aan de vooravond van een bezoek van premier Kok aan de Palestijnse gebieden, had het contract door alle belanghebbenden ondertekend moeten worden. Op het laatste moment werd die bijeenkomst afgelast, zo bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Bouwer Ballast Nedam en een Franse onderneming, die een consortium vormen, eisen aanvullende financiële garanties van de betrokken overheden. De Palestijnse Autoriteit, mede-financier van het project, heeft een slechte reputatie op het gebied van financieel beleid. In totaal is met de aanleg van de haven, in een periode van zo'n twee jaar, ruim 150 miljoen gulden gemoeid.

Het is alweer ruim vier jaar geleden dat premier Kok in Gaza het officiële startsein gaf voor het project dat de zieltogende Palestijnse economie een nieuwe impuls moest geven. Daarna, ten tijde van de regering-Netanyahu in Israël, stonden problemen met de Palestijnen zelfs maar een begin van de uitvoering in de weg. Wel legden de Palestijnen in die tijd een, in de ogen van de Israëli's illegale, vissershaven aan.

In de zomer van 1999 maakte minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken tijdens een bezoek aan Gaza trots bekend dat alsnog een officiële datum - 1 oktober van dat jaar - geprikt was voor het begin van de havenaanleg. Die maakt deel uit van afspraken tussen Arafat en de huidige Israëlische premier, Barak, in het kader van het vredesproces.

Vervolgens wierp, aldus diplomatieke bronnen, het Frans-Nederlandse consortium problemen op. De donoren (naast de Palestijnse Autoriteit en Nederland ook Frankrijk en de Europese Investeringsbank) kregen te verstaan dat de kosten veel hoger - ruim 20 miljoen gulden - zouden uitvallen. Dure technische studies moesten, door het tijdverlies, opnieuw worden uitgevoerd. De donoren wilden de 'meerkosten' evenwel niet zomaar voor hun rekening nemen.

Aan het trouwtrekken is nog altijd geen einde gekomen. Met als gevolg dat premier Kok zich niet opnieuw naar Gaza begeeft voor een ceremonie op het strand. In plaats daarvan ontvangt hij maandag in Bethlehem uit handen van Yasser Arafat een erepenning. Dit als dank voor zijn rol in het comité ter aanbeveling van 'Bethlehem 2000', een project ter bevordering van toerisme in de Palestijns gebieden.

De Palestijnen mogen zich verheugen in ruime steun vanuit Nederland. Zij staan in de 'topvijf' van de gebieden en landen die ontwikkelingsgeld krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden