Boskalis uit Papendrecht ingeschakeld voor berging veerboot

De Papendrechtse baggeraar Boskalis gaat de Griekse veerboot Norman Atlantic bergen. De maritiem dienstverlener hielp al sinds zondag mee aan de door harde wind en hoge golven geteisterde reddingsoperatie. Dat heeft Boskalis maandag bevestigd na berichtgeving van de NOS.

De Norman Atlantic ferry was zondagmorgen op weg van het Griekse Patras naar het Italiaanse Ancona toen op het met vrachtwagens volgepropte parkeerdek brand uitbrak.Beeld epa

Boskalis was niet betrokken bij de evacuatie van de meer dan vierhonderd opvarenden van de Norman Atlantic, zegt een woordvoerder. De ferry was zondagmorgen op weg van het Griekse Patras naar het Italiaanse Ancona toen op het met vrachtwagens volgepropte parkeerdek brand uitbrak. Bij de ramp op de Adriatische Zee zijn volgens de Griekse kustwacht zeker acht mensen omgekomen. Een van hen stierf toen hij in zee sprong om aan de vlammen te ontkomen.

Het is nog onduidelijk hoeveel vermisten er zijn: op de passagierslijst stonden 478 opvarenden, onder wie 422 passagiers. Maandagmiddag waren voor zover bekend 427 mensen gered, onder wie de 56 bemanningsleden. Het is nog te vroeg om van vermisten te spreken, zei de Italiaanse minister van transport Maurizio Lupi, bijvoorbeeld omdat sommige mensen met een kaartje voor de veerboot misschien nooit aan boord zijn gegaan.

'Indrukwekkende' reddingsoperatie

De laatste overlevenden zijn maandag van het rokende schip gehaald, maakte de Italiaanse kustwacht bekend. De vier Nederlanders die op de passagierslijst van de Norman Atlantic stonden zijn in veiligheid gebracht. De meeste passagiers waren Grieks. 'We verbranden en verdrinken hier en niemand kan ons redden', zei een Griek zondag telefonisch tegen de reddingsdienst.

Andere opvarenden vertelden dat hun schoenen door de hitte van de brand begonnen te smelten terwijl ze stonden te wachten tot een van de reddingshelikopters hen van boord zou halen. Volgens de Italiaanse premier Matteo Renzi is dankzij de 'indrukwekkende' reddingsoperatie 'een slachting' voorkomen.

Vijftien Boskalis-werknemers zijn sinds zondag ingevlogen om de Italiaanse kustwacht te helpen, onder wie bergingsinspecteurs, mariene chemici en experts op het gebied van scheepsbranden. Boskalis heeft zondag en maandag vijf in de buurt van de rampplek gelegen schepen van derden ingehuurd om bij de berging te helpen. Ook heeft de baggeraar sleepkabels, blusinstallaties, waterpompen en ander materieel laten overvliegen vanuit het bergingspakhuis in Rotterdam. Boskalis schat in totaal ongeveer een week bezig te zijn met de berging.

Volgens de Italiaanse premier Matteo Renzi is dankzij de 'indrukwekkende' reddingsoperatie 'een slachting' voorkomenBeeld ap

Spraakmakende bergingen

Boskalis hielp de afgelopen jaren mee bij een aantal spraakmakende bergingen, zoals van het Italiaanse cruiseschip Costa Concordia en het midden op de Atlantische Oceaan door explosies en een grote scheepsbrand getroffen Duitse containerschip MSC Flaminia, beide in 2012.

'De complexiteit van de reddingsactie zat hem tot nu toe vooral in het grote aantal passagiers en de slechte weersomstandigheden, waardoor je moeilijk aan boord kon komen', zei een Boskalis-woordvoerder maandagmiddag over de berging van de Norman Atlantic. 'Je wilt de passagiers zo snel mogelijk van boord hebben, maar tegelijkertijd moet je blussen om te voorkomen dat de brand zich verder uitbreidt.'

Het blussen is inmiddels gestaakt. 'Wij wachten nu op het signaal van de Italiaanse autoriteiten dat we het schip weer mogen benaderen en aan boord kunnen gaan om de sleepverbinding te leggen met de sleepboot. Als deze verbinding er eenmaal is, kunnen we de veerboot wegtrekken van de kust en met de neus in de wind leggen. Het schip ligt nu nog dwars op de golven; doordat het stuur- en motorloos is, rolt het enorm waardoor we nog geen inspecties kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld om vast te stellen of alle branden gedoofd zijn.'

De Costa Concordia.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden