Boskalis ook slachtoffer malaise offshore

De offshore (buitengaatse olie- en gaswinning) blijft een zorgenkind. Na Fugro, Arcadis en SBM Offshore ondervindt ook Boskalis de gevolgen van de malaise in deze sector. Maandag daalde de koers van het aandeel met liefst 5 procent tot 33,22 euro. Beleggers houden er rekening mee dat tot 2019 geen herstel meer van de sector is te verwachten.

Het hoofdkantoor van baggermaatschappij Boskalis in Papendrecht. Beeld anp
Het hoofdkantoor van baggermaatschappij Boskalis in Papendrecht.Beeld anp

Vrijdagavond maakte Boskalis in de schaduw van het nieuws over de mega-overname van Unilever tussen neus en lippen bekend 840 miljoen euro af te schrijven op de waarde van de activa.

Op de waarde van de schepen is 365 miljoen afgewaardeerd, op goodwill 380 miljoen en 90 miljoen op maritiem dienstverlener Smit Lamnalco.

Boskalis probeerde de bittere pil zo veel mogelijk te vergulden door te vertellen dat het dividend zal worden gehandhaafd en dat ook de kredietlijn met de banken niet in gevaar komt. Boskalis zal weliswaar een verlies lijden door de extra afboeking, maar de onderliggende winst blijft intact.

Verrassend hoge afschrijvingen

De problemen concentreren zich vooral bij Dockwise, dat zich bezighoudt met zwaar zeetransport, zoals het verplaatsen van grote platforms. Daarvoor is minder werk, vooral in het lagere segment. Boskalis kocht Dockwise in 2013 voor 1,3 miljard euro. Daarvan wordt nu ongeveer de helft afgeschreven.

Bestuursvoorzitter Peter Berdowski had eerder vorig jaar al een hint gegeven dat de verslechtering van de offshoresector zou kunnen leiden tot nieuwe afschrijvingen. Maar de hoogte daarvan verraste veel beleggers. Eerder kondigde Boskalis al aan 650 banen te schrappen. De bonden houden er serieus rekening mee dat er nog meer banen zullen verdwijnen.

Boskalis publiceert op 8 maart de definitieve cijfers over 2016. Dan zal ook een strategische update voor de periode tot en met 2019 naar buiten worden gebracht.

Verwacht wordt dat Boskalis zich op andere markten gaat richten, zoals de bouw van windmolens op zee en de ontmanteling van niet gebruikte boorplatforms en pijpleidingen. Daar valt in de toekomst mogelijk meer geld te verdienen.

Maar op korte termijn zal dat nog niet tot een ommekeer leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden