Boskalis krijgt weer ‘nee’ van Smit

In februari van dit jaar slaagde baggeraar Boskalis er niet in de terminaldivisie van Smit Internationale in handen te krijgen....

Van onze verslaggever Wouter Keuning

Smit liet in een reactie weten het bod van Boskalis te laag te vinden. Bovendien gaf het bedrijf te kennen ‘te geloven in haar bewezen strategie van geïntegreerde maritieme dienstverlening’.

Daarmee reageerde het bedrijf op de plannen die Boskalis bij zijn bod bekend maakte. De baggeraar liet weten Smit na een eventuele overname direct op te willen splitsen. Boskalis wil de divisies die zich bezighouden met berging en transport behouden. Het onderdeel voor sleepactiviteiten in havens moet worden afgestoten en de terminaldivisie wil het bedrijf samenvoegen met Lamnalco. Dat bedrijf is een joint venture van Boskalis en het Saoedische bedrijf Rezayat.

De transporttak van Smit houdt zich onder meer bezig met zwaar sleepwerk op zee, bijvoorbeeld bij grote offshoreprojecten. Dat kan een grote toegevoegde waarde zijn voor Boskalis, dat meer wil worden dan een baggerbedrijf alleen. Peter Berdwoski, de topman van Boskalis, heeft al bij meerdere gelegenheden laten weten zijn bedrijf te willen uitbreiden. Met een overname van Smit zou Boskalis meteen een speler van formaat zijn op de wereldwijde markt van dienstverlening aan olie- en gasterminals.

Ook de wens om de terminaldivisie van Smit onder te brengen bij Lamnalco past in dat plaatje. De terminaldivisie helpt tankers bij het aan- en afmeren aan olie- en gasterminals, onderhoudt offshore-installaties en terminals en is gespecialiseerd in onderwaterinspectie.

Vakbonden reageerden negatief op het bod. Joost van der Lecq van FNV Bondgenoten maakte zich vooral zorgen over de voorgenomen verkoop van de divisie havensleepdiensten. ‘Het is totaal onbekend wat dat zou betekenen voor het aantal arbeidsplaatsen en de arbeidsvoorwaarden’, zei hij.

Albert van Damme van CNV Bedrijvenbond vroeg zich af hoe Boskalis het bod, dat 30 procent ligt boven de koers van afgelopen vrijdag, denkt terug te verdienen. Als Boskalis zijn bod verhoogt, wordt die vraag alleen maar prangender.

Of het zover komt, is voorlopig de vraag. Duidelijk is in ieder geval dat Smit zich niet zomaar gewonnen zal geven. Naar aanleiding van het bod van Boskalis eerder dit jaar op de terminaldivisie van Smit zei Ben Vree, de topman van het bedrijf, dat hij Smit niet op wil laten splitsen.

Op de beurs zorgde het bod voor het nodige spektakel. Het aandeel-Boskalis verloor 6,8 procent. Smit won 28 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden