Boskalis kiest nieuw doelwit, maar Fugro heeft defensie goed op orde

Boskalis lijkt weer op overnamepad. De baggeraar heeft zijn belang van 15 procent in bodemonderzoeker Fugro uitgebreid naar 20 procent. Daarmee is het spel op de wagen, zeggen analisten.

De sleephopperzuiger van baggeraar Boskalis aan het werk voor de kust van Zeeland.Beeld ANP XTRA

Boskalis

Baggeraar Boskalis zou een zeer harde noot te kraken hebben bij een overname van Fugro. Toch heeft het bedrijf al veel ervaring met het opkopen van branchegenoten. Zijn sterkste wapen: een lange adem.

Het is niet de eerste keer dat Boskalis ongewenst op de deur rammelt bij een 'collega'. Eind 2008 was er het spectaculaire bod op sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale, vier jaar later was de beursgenoteerde maritieme dienstverlener Dockwise aan de beurt en vorig jaar nog lijfde het bedrijf zeesleepdienst Fairmount in. Het overnamespel kan soms lang duren en er kan een flinke strijd aan te pas komen, maar tot nu toe krijgt Papendrecht altijd zijn zin.

Ook dit keer is het bedrijf vastberaden, zeggen analisten. 'Boskalis is geen beleggingsinstelling, ze zullen vrijwel zeker een bod doen', constateert analist Michel Aupers van de Rabobank. Volgens analist Edwin de Jong valt de avance van Boskalis even eens in een patroon. 'Fugro kan net als bij de andere overnames Boskalis sterker maken als bedrijf.'

De tactiek wijkt wel iets af. Boskalis kwam bij Smit en Dockwise direct met een bod, om pas na weigering een aandelenbelang uit te bouwen om zo druk uit te oefenen. Nu lijkt topman Peter Berdowski het omgekeerde te doen. Boskalis heeft gezegd geen bod te zullen uitbrengen, maar koopt desondanks rijkelijk aandelen in. Dat heeft te maken met de lage koers van het geplaagde Fugro, dat na drie winstwaarschuwingen vorig jaar de waarde van zijn aandelen heeft zien dalen en dus een buitenkans is. De Jong: 'Ook is het spel van ze om het bestuur onder druk te zetten.'

Volgens De Jong is het Boskalis er vooral om te doen de zogeheten Subseadivisie (onderzoek van de oceaanbodem) te bemachtigen.

Zo was het Berdowski bij de megaovername van Smit Internationale aanvankelijk eveneens alleen te doen om een enkel onderdeel van het bedrijf: het verslepen van boten bij de terminals in havens. Pas toen Smit een bod op dat ene onderdeel weigerde breidde Boskalis zijn bod uit en lijfde het zo'n anderhalf jaar later pas het hele concern in.

De verkoop van alleen de subseadiensten is vooral een wens van Fugro zelf om toch zelfstandig te blijven, vindt Aupers. Het concern is zelf met dat idee gekomen, nadat in november bekend werd dat Boskalis een belang nam in het bedrijf. 'Dat Berdowski nu zijn belang uitbreidt lijkt een teken dat die gesprekken mislukt zijn', zegt Aupers.

'De overnames in het verleden hebben laten zien dat Boskalis vastberaden is en altijd werkt met een plan, alleen kennen wij dat nu nog niet', zegt ook jurist Niels Lemmers van de Vereniging van Effectenbezitters, VEB. 'Het bedrijf heeft echter nog niet eerder met zo'n goed beschermde tegenpartij te maken gehad.' Boskalis kan ondanks een mogelijke beschermingswal 'wel invloed gaan uitoefenen en besluiten frustreren.'

Fugro

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn Nederlandse beursgenoteerde bedrijven nog altijd goed beschermd tegen een vijandige overname. Daarbij hoort Fugro tot de best beveiligde partijen. Zo kan het administratiekantoor van Fugro een certificaathouder de stemvolmachten ontzeggen als het belang boven de 25 procent komt. Die 25 procent is ook de grens waarbij Boskalis zijn belang opnieuw officieel moet melden. Kenners houden er dan ook rekening mee dat Boskalis (nu 20,01 procent) bij 24,99 procent stopt. Mocht u niets meer horen over een groter belang in Fugro, dan weet u nu waarom: de maritiem dienstverlener loopt het risico het stemrecht te verliezen bij 25 procent of meer.

Mag een administratiekantoor dat stemrecht zo maar afnemen? Ja, dat mag; beneden de 25 procent is het zelfs ook al toegestaan. Als de 'grootcertificaathouder' zijn stemrecht wil gebruiken voor iets dat wezenlijk in strijd is met het belang van de vennootschap, zoals een vijandige overname, dan mag ingegrepen worden.

Bij het afbreken van allerlei beschermingsconstructies tien jaar geleden werd die optie voor 'oorlogstijd' opengehouden. Zo heeft het administratiekantoor het statutaire recht te regelen dat Boskalis niet mee mag stemmen op de komende aandeelhoudersvergadering (ava) van 30 april. Volgens de Code Tabaksblat voor goed bedrijfsbestuur mag certificering overigens niet op deze manier gebruikt worden als beschermingsconstructie. Maar Fugro wijkt, als een van de zeer weinige bedrijven, op dit punt af van de gedragscode.

Het administratiekantoor functioneert dus als beschermingsconstructie bij Fugro. Mocht die wal onverhoeds genomen worden door vijandige hordes, dan zijn er nog twee: de Stichting Continuïteit Fugro en de Stichting Beschermingspreferente Aandelen Fugro, onder leiding van Mick den Boogert, de koning van de beschermingsconstructies. 'Als we dan toch een slot op de deur doen, doen we het gelijk goed', zei Fugro eerder tegen beleggerssite IEX. Den Boogert houdt ook bij andere bedrijven ongewenste belagers buiten de deur. Hij adviseerde verder vorig jaar nog de stichting die KPN met succes uit handen van de Mexicaanse multimiljardair Carlos Slim wist te houden.

Boskalis kan ook proberen zijn belang van 20 procent te gebruiken om op de komende ava een 'eigen' bestuurder of commissarissen bij Fugro benoemd te krijgen, al had het bedrijf zo'n poging gezien de termijnen eigenlijk al moeten melden. Hoe dan ook: Fugro kan met bindende benoemingsvoordrachten altijd nog de invloed van zulke Boskalispionnen neutraliseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden