Boskalis blokkeert vluchtroute HBG

Boskalis heeft in de oorlog met bouwconcern HBG een nieuwe zet gedaan die de mogelijkheden van HBG verkleint om uit handen van 's werelds grootste baggerbedrijf te blijven....

Van onze verslaggever

HBG had vergevorderde plannen om de Belgische baggeraar Deme in te lijven via een aandelenruil met een Deme-grootaandeelhouder, de Antwerpse holding Ackermans & Van Haaren (AvH). Daarmee dacht HBG te ontsnappen aan Boskalis.

Door het bod van Boskalis komt de waarde van Deme rond de 1 miljard gulden te liggen. Dat betekent praktisch gesproken dat Deme te duur is geworden voor HBG. De door HBG voorgestelde aandelenruil met Ackermans & Van Haaren komt daardoor de facto neer op een overname van HBG door de Belgen.

HBG op zijn beurt heeft in kort geding de rechter gevraagd om Boskalis op straffe van een dwangsom van 1 miljard gulden te verbieden een bod uit te brengen op HBG. Het kort geding diende dinsdag in Dordrecht.

Volgens HBG heeft Boskalis het niet-aanvalsverdrag geschonden dat de bedrijven hadden gesloten bij de gesprekken die ze tussen eind 1997 en juni 1999 voerden over een eventueel samengaan.

Om misbruik van de uitgewisselde vertrouwelijke gegevens te voorkomen, waren ze een geheimhoudingsplicht overeengekomen, plus de afspraak elkaar anderhalf jaar met rust te laten als de gesprekken tot niets zouden leiden. Volgens HBG mag Boskalis daarom nu niet met een bod komen. Uitspraak op 23 maart.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden