Bos ziet niets in verbod kredietreclame op tv

Minister Wouter Bos van Financiën ziet niets in een algeheel verbod van kredietreclame op tv. Niet alleen betwijfelt hij of het juridisch haalbaar is, hij zou het ook een ‘slecht idee’ vinden om alle reclamespotjes voor leningen van de buis te weren....

ANP

Bos vindt dat er consumenten de mogelijkheid moeten houden om voorgelicht te worden over de kredietmogelijkheden die er zijn, zei hij donderdag in de Tweede Kamer. Hij reageerde op een initiatiefwet waarmee het CDA wil komen om elke televisiereclame voor leningen te verbieden. Volgens CDA-Kamerlid Elly Blanksma leiden tv-spotjes met kredietreclame ertoe dat mensen zich te makkelijk in de schulden steken.

Het CDA-voorstel kan op warme steun van SP en GroenLinks rekenen, bleek donderdag. De PvdA stelt zich afwachtend op. De VVD vindt het plan betuttelend. ‘Mensen zijn geen kinderen’, zei Kamerlid Atzo Nicolaï.

De Kamer nam in de vorige kabinetsperiode al een CDA-motie aan om tv-reclame voor leningen te verbieden. Maar noch het vorige, noch het huidige kabinet wilde die uitvoeren.

Volgens Bos kan een dergelijk verbod juridisch vermoedelijk niet door de beugel, omdat het een inbreuk zou betekenen op de vrijheid van meningsuiting. Bovendien kan kredietreclame via buitenlandse zenders niet aan banden worden gelegd, zodat er sprake zou zijn van ongelijke behandeling.

Bos onderstreepte verder dat tegen tv-spotjes die misleidende informatie bevatten nu al worden opgetreden met flinke boetes. Ook wil het kabinet dat er duidelijker waarschuwingen in beeld verschijnen.

Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt een verbod van kredietreclame op tv geen goed idee. Volgens de organisatie blijkt uit onderzoek dat er geen verband is tussen dergelijke reclame en het ontstaan van problematische schulden. Omringende landen kennen ook geen verbod op tv-spotjes voor leningen, stelt de NVB.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden