Bos weigert bijdrage aan redding DSB Bank

Bestuur DSB Bank vroeg 100 miljoen euro aan Bos voor reddingsplan...

Amsterdam Minister Bos van Financiën weigert de 100 miljoen euro ter beschikking te stellen die volgens Dirk Scheringa nodig is om zijn DSB Bank te redden. Volgens Bos en De Nederlandsche Bank (DNB) moeten er eerder miljarden in de bank worden gepompt om die overeind te houden, en is een kleinere bijdrage zinloos. Dit hebben bronnen rond het ministerie van Financiën zondagavond bevestigd.

Daarmee is de laatste hoop voor de DSB Bank vervlogen. Het Amerikaanse Lone Star Funds zag gisteren definitief af van een overname van de bank. Scheringa en de zijnen hadden daarom hun allerlaatste hoop gevestigd op een ‘Plan B’, maar daarvoor was medewerking van minister Bos cruciaal. Nu die uitblijft, zullen de rechters de DSB Bank waarschijnlijk nog deze ochtend failliet verklaren.

De raad van bestuur van DSB Bank stuurde Bos gistermiddag een brief met het verzoek het eigen vermogen van de bank met 100 miljoen euro te versterken. De brief begon met de zin: ‘Beste Wouter, zonder jouw hulp zal morgen het faillissement worden uitgesproken.’

Op het hoofdkantoor van DSB in Wognum is het hele weekend overleg gevoerd. Scheringa kreeg vrijdag opnieuw uitstel van de rechtbank omdat een overnamekandidaat zich had gemeld, het Texaanse opkoopfonds Lone Star. De Amerikanen hebben in Wognum de boeken bestudeerd. Kennelijk concludeerden zij dat de bank er zo slecht voorstaat dat een overname geen haalbare kaart is.

Zaterdag dook ineens het ‘Plan B’ op. Financieel adviseur Adriaan Dorrepaal opperde in NOVA dat spaarders die buiten het depositogarantiestelsel vallen hun spaartegoeden moeten inruilen voor aandelen DSB Bank. Het eigen vermogen van de bank zou dan met 100 miljoen euro stijgen. Maar omdat dit niet voldoende is om aan de solvabiliteitseisen te voldoen, moest ook Bos 100 miljoen euro bijdragen.

Financieel experts waren meteen zeer kritisch over Plan B. Zodra de bank zijn deuren opent, zal volgens hen direct een volgende bankrun ontstaan. Alleen een staatsgarantie van miljarden euro’s zou dat kunnen voorkomen. Maar Bos zei vorige week al tegen de Tweede Kamer dat hij ‘de belastingbetaler geen risico van 5 miljard euro laat lopen voor een bedrijf dat niet levensvatbaar is’.

Economie Pagina 6

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.