Bos krijgt extra tijd om delen ABN te verkopen

Nieuwe deadline: 17 oktober...

Van onze verslaggever Robert Giebels

amsterdam Het ministerie van Financiën krijgt nog twee weken uitstel om in Brussel een afgerond plan in te dienen voor de verkoop van delen van ABN Amro en Fortis. Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) gaf minister Bos vrijdag uitstel tot 17 oktober, omdat ze vindt dat er ‘zeer goede vooruitzichten zijn voor de aanstaande afstoting’.

Kroes eist verkoop van circa 10 procent van de activiteiten van beide banken samen. Dit om te voorkomen dat de combinatie een te dominante positie op de Nederlandse bankenmarkt zou krijgen.

Bijna twee jaar lang circuleerde het voornemen om ABN Amro-dochter HBU, dertien regiokantoren en enkele zakelijke activiteiten te verkopen.

Twee weken geleden trok aspirantkoper Deutsche Bank zich echter onverwacht terug en eiste Kroes een alternatief plan van Bos, de enige aandeelhouder van beide banken. Daarop leek het dat twee kleinzakelijke afdelingen van Fortis zouden worden verkocht, maar Kroes meldde gisteren dat ze uitstel verleend omdat het HBU-pakket een grote kans maakt verkocht te worden aan een ‘grote internationale bank’. Of dat alsnog Deutsche Bank is wilde de eurocommissaris niet zeggen. De afgelopen weken circuleerde ook de naam van de Franse bank BNP Paribas als mogelijke koper. Die bank heeft Fortis België overgenomen.

De deadline voor indiening van het alternatieve voorstel verliep om twaalf uur vannacht. Kroes zou geen toestemming geven voor een fusie van ABN Amro en Fortis, als Bos geen transactie kon aankondigen. Om negen uur meldde de Europese Commissie dat ze het voorstel van Bos binnen had.

‘Omdat er zeer goede vooruitzichten zijn voor de aanstaande afstoting van HBU naar de meest actieve bieder, hebben wij besloten een verdere verlenging toe te staan tot 19 oktober om afronding van de onderhandelingen over de voornaamste voorwaarden mogelijk te maken’, liet Kroes in een verklaring weten. Het ministerie van Financiën was niet bereikbaar voor commentaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden