Bos: geen bonussen na overheidssteun aan Fortis

DEN HAAG (ANP) - Sinds de gedeeltelijke nationalisatie door de overheid zijn er geen bonussen meer toegekend of uitgekeerd aan medewerkers van Fortis Bank Nederland.

Minister Wouter Bos (Financiën) maakte dat woensdagavond duidelijk in de Tweede Kamer. Hij gaf aan dat het management van de bank er woensdag nog eens op gewezen is dat de staat als eigenaar voortaan invloed wil uitoefenen op dit soort beloningsbesluiten.

Woensdag ontstond verwarring nadat Fortis berichten had bevestigd dat na de nationalisatie van het bedrijf nog bonussen waren toegekend om medewerkers binnen boord te houden. Aan het eind van de middag ontkende het Fortis-bestuur dat weer, nadat ook het ministerie van Financiën de berichten al tegengesproken had.

Voorwaarde

Bos benadrukte in de Kamer dat hij voor overheidssteun als voorwaarde stelt dat bonussen dit jaar achterwege blijven en vertrekregelingen beperkt blijven tot een jaarsalaris. Dezelfde afspraken zijn gemaakt bij de kapitaalinjectie bij bankverzekeraar ING.

Volgens Fortis zijn er voorafgaand aan de overheidssteun salaristoeslagen van 15 procent toegekend aan medewerkers die betrokken waren bij de integratie van de bank met ABN Amro. Daarnaast zijn nog voor 29 september, de dag van de gedeeltelijke nationalisatie, aan 52 medewerkers bonussen beloofd vanwege hun sleutelrol bij bepaalde bedrijfsonderdelen.

Enkele dagen na 29 september besloot de overheid de Nederlandse activiteiten van Fortis volledig over te nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden