Bos: bank moet coffeeshop als klant accepteren

Minister Bos (Financiën) vreest dat uitsluiting ‘ongewenst of zelfs crimineel gedrag, zoals het ‘ondergronds’ bankieren, in de hand kan werken’.

Van onze verslaggever Robert Giebels

Alle banken weigeren coffeeshops categorisch als nieuwe klant. Ze zeggen verder bestaande relaties massaal op. Ook de seksbranche heeft daar last van.

Bos kan banken niet dwingen coffeeshops als klant te nemen. In antwoord op Kamervragen van de PvdA schrijft de bewindsman dat het voor een bedrijf onmogelijk is deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer als het geen bankrekening heeft. Hij wil daarom afdwingen dat banken coffeeshops ‘een pakket aan primaire betaaldiensten aanbieden’.

Omdat de banken coffeeshops collectief weigeren, kondigt Bos ook aan dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) nagaat of er sprake is van verboden kartelafspraken tussen de banken.

De nu genationaliseerde ABN Amro was ruim twaalf jaar geleden de eerste bank die alle bancaire banden met coffeeshops doorsneed. De Rabobank volgde, onder meer vanwege ‘het gevaar van betrokkenheid bij het criminele circuit’. De Postbank is, nu hij opgaat in ING, de laatste die, zoals een woordvoerder het zegt, ‘coffeeshops categorisch afwijst’.

De seksindustrie is de volgende branche waarvoor dit geldt. Wederom is ABN Amro de eerste die deze bedrijfstak als geheel uitsluit. Dat blijkt uit een brief van de juridische afdeling van de bank waarin ABN Amro de relatie met een seksbedrijf opzegt. ‘De bank heeft vastgesteld dat de risico’s die kleven aan zakelijke relaties in de sex- en adult entertainmentindustrie van dien aard zijn, dat zij daar verre van wil blijven.’ Wie iets doet met gokken, dierproeven, ganzelever, bonthandel of taxivervoer en rechts-populistische omroepen komt ook niet, of met veel moeitenauwelijks binnen bij een bank.

De weigering door de bank van de Jonge Republikeinen als klant staat niet op zich.

De Nederlandse Vereniging van Banken benadrukt dat alle banken helemaal zelf mogen weten wie ze als klant willen hebben en wie niet. Volgens wetenschapper en bankenadviseur Erik van Dijk klopt dat niet. ‘De bank heeft een nutsfunctie. Iemand met een strafblad krijgt ook gewoon elektriciteit als hij zijn rekeningen betaalt. Ondernemers die zich wel aan de wet houden, zouden dan geen toegang hebben tot banken? Als alle banken zeggen dat ze niets meer met coffeeshophouders te maken wil hebben, krijg je wellicht illegale cashtransacties.’

Minister Bos deelt die vrees, blijkt uit zijn antwoorden op vragen van de Tweede Kamer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden