Boren in Europees water gaat door

BRUSSEL - De Europese Commissie wil oliemaatschappijen de strengste veiligheidsnormen ter wereld opleggen bij het boren naar gas en olie in Europese wateren. 'We moeten garanderen dat een ramp als in de Golf van Mexico hier nooit kan plaatsvinden', aldus eurocommissaris Oettinger (Energie).

Een boorplatform in de Noordzee. © epa

Oettinger zag - mede onder Britse druk - evenwel af van een klemmende oproep aan de lidstaten om nieuwe olie- en gasboringen voorlopig te verbieden. Hij vraagt de EU-landen alleen om grote voorzichtigheid bij het verlenen van nieuwe boorvergunningen en adviseert de opschorting ervan te onderzoeken. De Commissie kan geen harde eisen stellen; het toestaan van olie- en gasboringen is een bevoegdheid van de lidstaten zelf.

De ramp met het olieplatform Deepwater Horizon voor de Amerikaanse kust was voor de Commissie aanleiding de situatie rond olieplatforms in Europese wateren te onderzoeken. Oliemaatschappijen moeten steeds dieper boren om olie- en gasvoorraden boven te halen, waardoor de risico's op ernstige ongelukken toenemen. Oettinger concludeerde woensdag dat de Europese wetgeving rond de veiligheid van boringen tekortschiet.
De eurocommissaris stelt voor strikte Europese regels op te stellen voor het verlenen van een boorvergunning. Alle veiligheidsplannen moeten op tafel liggen voor de bouw van een platform kan beginnen. Rampenplannen worden verplicht gesteld. De controle van de platforms blijft een nationale zaak, maar Oettinger wil daarbovenop een onafhankelijke 'controle van de controleurs'.

Veiligheidseisen
Alleen apparatuur die aan de hoogste veiligheideisen voldoet, mag worden gebruikt. Dat geldt vooral voor de automatische afsluiter van een olie- of gasbron als die ontploft. Bij de Deepwater Horizon werkte die niet, met als gevolg dat miljoenen liters olie de zee instroomden.
Verder wil de Commissie de regels voor de financiële aansprakelijkheid aanscherpen als zich toch een milieuramp voordoet. Oliemaatschappijen moeten de schade in een zone van 200 zeemijl vergoeden, waar de grens nu nog bij 12 mijl ligt. Bedrijven die niet over genoeg financiële reserves beschikken, worden verplicht zich tegen mogelijke claims te verzekeren.

Milieuexpert en GroenLinks-europarlementariër Eickhout verwelkomt de voornemens van Oettinger. 'Een eerste en noodzakelijke stap om de gapende gaten in de Europese wetgeving te dichten.' Eickhout betreurt dat de Commissie zich niet hard maakt voor een strikt moratorium op nieuwe boringen.

Vorige week zag het Europees Parlement daar eveneens van af. Eickhout: 'Zeer tot mijn chagrijn. Normaliter is het parlement een steuntje in de rug voor een ambitieuze Commissaris. In dit geval hebben wij de Britten een argument gegeven om Oettinger onder druk te zetten. En helaas met succes.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.