Boonstra verkoopt besmet Koop Tjuchem

De wegenbouwtak van het aannemersconcern Koop, inclusief het roemruchte bouwbedrijf Koop Tjuchem, wordt verkocht aan de Rotterdamse wegenbouwer MNO Vervat....

Vervat koopt de wegenbouwtak van Koop Holding, waarvan de meerderheid van de aandelen sinds oktober 2004 in handen is van een groep investeerders rond oud-Philipstopman Cor Boonstra. Deze groep, waarvan ook grootaandeelhouder Ralph Sonnenberg van Luxaflexfabrikant Hunter Douglas deel uitmaakt, verwierf voor 50,6 miljoen euro een belang van 50,1 procent in Koop. Oprichter Henk Koop houdt nog steeds de resterende 49,9 procent.

De groep investeerders rond Boonstra kwam Koop te hulp nadat de banken het bedrijf onder curatele hadden gesteld wegens zijn rol in de bouwfraude-affaire van vijf jaar geleden. Henk Koop en Koop Tjuchem werden een prominente rol toegekend in een wijdvertakt systeem van prijsafspraken en omkopingspraktijken.

Het kostte de Koop Groep miljoenen euro’s aan kartelboetes, maar de rechtszaak tegen het bedrijf en twee directeuren, onder wie Henk Koop, liep met een sisser af. Van de waslijst met aanklachten bleef vrij weinig over. Zij kwamen er in juni vorig jaar vanaf met een taakstraf, terwijl het Openbaar Ministerie miljoenenboetes en onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van maximaal een jaar had geëist.

De kapitaalinjectie van de groep beleggers rond Boonstra verlichtte de druk van de financiers, waaronder huisbankier ABN Amro. Het nieuwe bestuur van Koop Holding, waarin Henk Koop zich bezig hield met de dagelijkse leiding, zette een nieuwe strategie uit. ‘Daarin staat groei en internationalisatie centraal’, zegt een woordvoerder van Koop. ‘De wegenbouwactiviteiten passen daar niet in.’

De wegenbouwtak is het eerste onderdeel van Koop dat wordt verkocht. Het concern bestaat nu nog uit onder meer Nacap, een van de grootste leggers van pijpleidingen ter wereld. Daarnaast is het concern van Koop actief met windmolenparken, utiliteitsbouw en breedbandinternet. De activiteiten die in Koop Holding achterblijven hadden vorig jaar samen een omzet van 636 miljoen euro. De bedrijven hebben in totaal ruim 5200 werknemers.

Het is niet uitgesloten dat de resterende bedrijven ook deels zullen worden verkocht of verzelfstandigd en dat de naam Koop uiteindelijk zal verdwijnen. Henk Koop zelf is inmiddels 61 en nadert zijn pensioen.

De Rotterdamse Vervat Groep heeft belangen in diverse lokale aannemersbedrijven en in de haven. De broers Hans en Loek Vervat zijn de enige aandeelhouders van het in 1920 opgerichte MNO Vervat. De letters MNO verwijzen naar de initialen van grootvader Vervat, de oprichter. Door de overname verdrievoudigt de omzet van NMO tot 300 miljoen en wordt het bedrijf een van de grotere wegenbouwers in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.