Boonstra gedaagd om Ahold

Het Amerikaanse advocatenkantoor Entwistle en Cappucci eist voor een groot aantal Ahold-aandeelhouders een schadevergoeding van vrijwel alle personen die bij het Aholdschandaal zijn betrokken....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

Het advocatenkantoor heeft de aanklacht tegen onder andere ook de topmannen Cees van der Hoeven, Michiel Meurs en Jan Andrea op het internet (www.entwistle-law.com) geplaatst, zelfs in een Nederlandse vertaling.

Het gaat om een class action. Het verslag omvat 444 pagina's, waarin gedetailleerd verslag wordt gedaan van de grootscheepse boekhoudfraude bij het Zaanse supermarktconcern. Zo valt er te lezen dat zakenbanken als ABN Amro, Goldman Sachs en Merryll Lynch jarenlang goed verdienden aan vooral de aandelenhandel van het voedingsconcern. In totaal incasseerden de banken in de jaren waarover de class action-rechtszaak gaat ruim 250 miljoen dollar.

Entwistle en Cappucci daagt twaalf mensen. Het liefst willen de Amerikaanse advocaten de twaalf als een groep behandeld zien, omdat Entwistle en Cappucci vinden dat ze allemaal aansprakelijk zijn voor het overtreden van de Amerikaanse beursregels.

Over de hoogte van de schadevergoeding laten de advocaten zich niet uit. Dat moet de rechter maar uitmaken, vinden de Amerikanen. De advocaten eisen dat alle gedaagden, zowel persoonlijk als gezamenlijk, een schadevergoeding betalen die 'alle schade van alle bij de class action aangesloten beleggers dekt'.

Begin 2003 bleek dat Ahold jarenlang de winst en omzet van het concern te hoog had voorgesteld. Bij de Amerikaanse dochter US Foodservice werden in 2000, 2001 en 2002 de resultaten met 880 miljoen dollar opgeklopt. Daarnaast hanteerde Ahold jarenlang de truc om ten onrechte bedrijven, waar het níet de volledige zeggenschap over had, toch mee te tellen bij de omzetcijfers. Hierdoor werd de omzet in totaal met maar liefst 22 miljard euro overschat. Na het bekendworden van de fraude stortte de koers van het tot dan toe als zeer degelijk bekendstaande concern in en raakten veel beleggers hun geld kwijt.

Een class action kan lang duren. Meestal laat het aangeklaagde bedrijf het vanwege de torenhoge advocatenkosten niet zo ver komen en probeert het een schikking te treffen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden