Boonstra benoemt maatje bij Philips-dochter Superclub

Na de komst van Cor Boonstra bij Philips was de komst van Jan Konings onvermijdelijk; de twee zijn nu eenmaal onafscheidelijk....

Van onze verslaggever

Gerard Reijn

AMSTERDAM

Niet bekend

Konings en Boonstra kennen elkaar al heel lang. Bij Sara Lee/DE, het voedingsmiddelen- en schoensmeerbedrijf waar Boonstra zijn grote roem vergaarde, was Konings zijn rechterhand. Sinds Boonstra er weg is, vond ook Konings er zijn draai niet meer en vertrok. Hij deed her en der wat klusjes, zoals het tijdelijk besturen van de gezonde Fokkerbedrijven alvorens die aan Stork werden verkocht, maar een echte baan had hij nog niet.

Boonstra en Konings leerden elkaar in 1974 kennen bij het schoensmeerbedrijf Intradal. Boonstra bracht de commerciële begeestering, Konings het stricte financiële beheer en samen hadden ze veel succes.

Het stricte financiële beheer kan bij Superclub geen kwaad. Philips stapte eind jaren tachtig in dit supersnel groeiende bedrijf van de Vlaming Maurits de Prins, maar vond zichzelf binnen een paar jaar terug in een moeras van oplopende verliezen. Philips nam vervolgens alle aandelen over en slikte een verlies van een kleine miljard gulden. Daarmee was het einde nog niet in zicht, want Maurits de Prins diende een schadeclaim in van 4,8 miljard gulden. Philips zag zich onlangs genoodzaakt die zaak voor een onbekend bedrag te schikken.

In mei van dit jaar maakte directeur Fitters plannen bekend om de omzet van Superclub in vier jaar tijds op te voeren van 180 miljoen tot 650 miljoen. De keten moest worden omgebouwd tot multi-mediastores. Daartoe werd ondermeer samenwerking gezocht met Computer Company, dat de inkoop zou doen van de computerapparatuur voor Superclub. Maar directeur Jos Hoeben van Computer Company is niet onder de indruk van het succes ervan. 'Voor hen hebben we minder dan een miljoen ingekocht.

Konings' aantreden bij Superclub is niet de eerste ingrijpende personele wijziging die door Boonstra werd doorgevoerd. In oktober benoemde hij de Franse marketingdeskundige Gerard Dufour tot marketingman voor het hele concern. Begin november ontsloeg hij Geoffrey Carroll bij Origin, waar hij slechts enkele maanden heeft gezeten. En Henk Cohen, die in 1993 al door Boonstra uit het bestuur van Sara Lee/DE was verwijderd, moest het enkele maanden geleden bij Philips-dochter BSO/Origin opnieuw bezuren. Het 'speciale project' waaraan hij zou werken, is nooit ter hand genomen.

Boonstra lijkt met een schoonmaak van de erfenis van Jan Timmer bezig. Superclub staat bekend als de grootste blunder van Timmer. Boonstra greep al in bij de digitale cassetterecorder die uit productie werd gehaald, en bij Sport 7 waar Philips zich uit terugtrekt.

Superclub werkt momenteel aan een nieuw businessplan, dat medio januari het daglicht moet zien. Waarnemers houden er rekening mee dat Philips de dochteronderneming wil verkopen.

Superclub heeft 59 winkels in België, 4 in Frankrijk, 22 in Nederland en één, pas geopend in Duitsland. Er werken in totaal 600 mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.