Boonstra al heel snel op wervelwind Pieper uitgekeken

Vanaf dag één ging het mis tussen Philips en Roel Pieper. Al snel na Piepers komst, mei vorig jaar, zou Philips-topman Cor Boonstra hebben ingezien dat zijn aankoop en beoogd troonopvolger niet goed functioneerde....

Op zijn beurt vond Roel Pieper zijn nieuwe werkgever eerder lijken op een ministerie dan op de dynamische Amerikaanse computerbedrijven die hij na jaren Sillicon Valley gewend was. Onder het motto 'business is war' wilde Pieper Philips wat Amerikaanse agressie bijbrengen. 'Roel is erg ongeduldig en Philips staat hier niet bekend als een erg veranderingsgezind bedrijf', verklaart een Amerikaanse vriend zijn gebrek aan verbazing over Piepers vertrek. Toen Philips vorig jaar september bekend maakte dat Boonstra wat langer bleef, wist 'kroonprins' Pieper - 'nummer twee is geen slechte positie, maar liever ben ik nummer één' - genoeg.

Terwijl de wederzijdse irritaties groeiden zou Boonstra op een geschikt moment hebben gewacht Pieper aan de kant te zetten. Ingewijden weten dat een gouden handdruk het afscheid in de weg zat. Die zou zo hoog zijn dat zelfs Philips ervan schrok. Pieper zou het exorbitante bedrag krijgen op voorwaarde dat hij zijn mond hield. Maar volgens Philips-woordvoerder Jaap van der Ploeg zijn er geen afspraken gemaakt over gouden handdrukken.

Philips-kenner Ad Verhoeven, oud-bestuurder van De Unie en nu voorzitter van de vakcentrale MHP, denkt dat de Philips-top inmiddels heeft beslist over de opvolging van Boonstra. 'Dat kan er maar één zijn en dat is Adri Baan.' Deze 54-jarige Limburger werd vorig jaar opgenomen in de Philips-top als baas van de grootste divisie: consumentenelektronica, die velen aan Pieper hadden toegedicht. Verhoeven denkt dat Boonstra aan het eind van dit jaar weg is. 'Philips doet het niet slecht, is schuldenvrij en Boonstra heeft zijn opties inmiddels verzilverd.'

Anderen daarentegen denken dat Boonstra het nog wel even volhoudt. Na de moeilijke periode vorig jaar, toen zijn vrouw werd ontvoerd, lijkt de bestuursvoorzitter er weer zin in te hebben: ook al geen reden voor Pieper om zijn verblijf te rekken. Zij menen dat Piepers vertrek het gevolg is van een conflict over de strategie en het investeringsbeleid. Dat zou gaan over de set-top boxes, de digitale kastjes die Internet via de televisie mogelijk maken. Philips haalde vorige week een belangrijke order binnen van de Amerikaanse Internet-provider America Online. Naar verluidt wilde Pieper veel meer geld steken in de ontwikkeling van de Internet-kastjes dan Boonstra. Maar volgens Van der Ploeg is het vertrek een gevolg van een langer proces, niet van een ruzie. 'Als je na een jaar al weer uit elkaar gaat is het duidelijk dat het niet allemaal rozengeur en manenschijn was.'

Officieel heet het nu dat beide partijen in goed overleg uit elkaar zijn gegaan. Maar ingewijden weten dat het niet boterde tussen tussen Pieper en Boonstra. De laatste zou inmiddels spijt als haren op zijn hoofd hebben van het tamelijk impulsieve besluit om 'Roel Pieper maar eens te vragen'. Dat gebeurt na een toevallige borrel van het duo tijdens de opening van het nieuwe huis van Microsoft-topman Bill Gates.

Nauwkeuriger antecedentenonderzoek had Boonstra ervan kunnen doordringen dat Pieper vooral goed is het saneren van bedrijven - wat Timmer al gedaan had bij Philips - en veel minder in het uitbouwen ervan. Ook was dan wellicht eerder duidelijk geworden dat iemand als Pieper zich niet zou schikken in de Philips-cultuur; waarin vooral de baas op de voorgrond treedt en niet de tweede man. Pieper zou als een olifant door de porseleinkast zijn gegaan en vaak op een botte manier zijn gelijk hebben willen halen. 'Hij schond interne gedragsregels', zei een ingewijdde.

Ondertussen is er sprake van een klein vertrekgolfje in de Philips-top. Het elektronicaconcern moest vorig jaar al diep in de buidel tasten voor gouden handdrukken en pensioenpremies. Bijna 17 miljoen gulden was Philips vorig jaar kwijt om vertrekkende managers tevreden te stellen. Een groot deel van de 'oprotpremies' ging naar Doug Dunn, de huidige topman van ASM Lithography die weg moest vanwege de problemen met de mobiele telefoons. Verder gingen de bestuurders Wim de Kleuver, Henk Bodt en financiële baas Dudley Eustace met pensioen, terwijl president-commissaris Floris Maljers 'op eigen verzoek' terugtrad. Volgens Van der Ploeg is er geen enkel verband.

Net als Doug Dunn wordt ook Piepers plek in Philips' raad van bestuur niet opgevuld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden