NIEUWSBOOKING

Booking vraagt niet opnieuw om staatssteun

Booking.com ziet af van meer staatssteun. Ontslagen bij de grootste reissite ter wereld lijken onvermijdelijk.

Booking.com ontkent dat strengere voorwaarden een rol hebben gespeeld in de overweging om aanspraak te maken op staatssteun. Beeld Getty
Booking.com ontkent dat strengere voorwaarden een rol hebben gespeeld in de overweging om aanspraak te maken op staatssteun.Beeld Getty

Hotelboekingssite Booking.com gaat geen gebruik maken van het nieuwe steunpakket dat het kabinet woensdag presenteerde. Op dit moment maakt het bedrijf nog aanspraak op de zogenoemde NOW-regeling, de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Sinds maart worden de salarissen van de 5.000 medewerkers die in Nederland werken met tientallen miljoenen gesubsidieerd. Dat kwam het miljardenbedrijf op stevige kritiek te staan. Booking was de afgelopen jaren zeer winstgevend en wendde die winst aan om eigen aandelen op te kopen.

‘We weten nu dat we ons moeten focussen op oplossingen voor de lange termijn’, schrijft een woordvoerder van Booking in een verklaring. ‘Alleen aanpassingen voor de korte termijn zijn niet voldoende om zeker te stellen dat ons bedrijf de juiste grootte en structuur heeft die past bij de nieuwe realiteit van de aanzienlijk verminderde vraag naar reizen.’

Aan het tweede NOW-pakket zijn strengere voorwaarden verbonden. Zo mogen bedrijven in ruil voor Nederlandse staatssteun geen bonussen of dividend uitkeren over 2020. Vorig jaar keerde het moederbedrijf van Booking 5 miljard euro uit aan zijn aandeelhouders. Ook het honorarium van de top zou bij een hernieuwde aanvraag in gedrang kunnen komen: in 2018 was het salaris van ceo Glenn Fogel 750.000 dollar (circa 680.000 euro), maar dankzij bonussen en aandelen verdiende de topman dat jaar meer dan 20 miljoen dollar (ruim 18 miljoen euro).

Bij navraag van De Volkskrant ontkent het bedrijf dat de strengere voorwaarden een rol hebben gespeeld in de overweging om wederom aanspraak te maken op staatssteun. Dat Booking ondertussen in het Verenigd Koninkrijk wel gebruik blijft maken van overheidssteun, is volgens een woordvoerder niet vreemd. ‘De Britse en Nederlandse regelingen verschillen qua inhoud en duur.’ Waar de steunmaatregelen in verschillen, wordt niet nader toegelicht.

De omzet van Booking.com is sinds het begin van de crisis met 85 procent afgenomen. Nu ook de overheidssteun wegvalt, acht het bedrijf ontslagen niet uitgesloten. ‘Maar er zijn nog geen plannen om daarover iets bekend te maken.’ Hoe het bedrijf na 1 juni het hoofd boven water houdt? ‘We zetten in op kostenreductie’, zegt de woordvoerder, ‘en een aandelenuitgifte.’ Vrijdagochtend werd het personeel geïnformeerd. Het bedrijf gaat met de ondernemingsraad in overleg over een reorganisatieplan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden