Boober dreigt te moeten stoppen van de AFM

Een laatste moment reddingsactie voorkomt niet dat peer to peer-internetbank Boober al dan niet tijdelijk zal moeten stoppen met de activiteiten....

Tot dinsdagmiddag half zes. Als een konijn uit de hoed toverde Boober alsnog een AFM-vergunning tevoorschijn. Één van de aandeelhouders, een financiële instelling, staat toe dat Boober onder zijn vergunning doorgaat als ‘aangesloten instelling’.

Boober is eigenlijk geen bank, maar een internetplatform waar leners en uitleners rechtstreeks met elkaar in contact komen. Een lener kan via de website geld vragen om bijvoorbeeld een auto te kopen. Hij biedt 10 procent rente en uitleners kunnen in kleine partjes op zo’n lening inschrijven.

Boober onderzoekt de kredietwaardigheid van de leners en verzorgt het incassotraject wanneer ze niet terugbetalen. Voor de dienstverlening vraagt Boober 0,5 procent van de leningen van zowel uitleners als investeerders.

Maar het mag niet van de AFM, althans niet zonder vergunning. Ook over de laatste reddingspoging voor Boober is de AFM onverbiddelijk. ‘Zo’n verzoek om als aangesloten instelling te werken, heeft ons nog niet bereikt. We gaan er daarom van uit dat de uitspraak van de rechter gewoon geldt en dat Boober vanaf donderdag geen nieuwe leningen meer afsluit.’

Volgens de AFM is het maar de vraag of Boober onder een andere vergunning kan werken, omdat ook dan bepaalde voorwaarden van toepassing zijn. ‘Dat heeft tijd nodig. Dat beoordeel je niet in één dag’, zegt de AFM-woordvoerster.

Volgens Boober-directeur Guus Drijver klopt dit niet. De website kan volgens hem gewoon actief blijven, omdat de AFM-vergunning geldig is voor Boober zodra het verzoek bij de AFM op de mat ligt. ‘Dat zal woensdagmorgen het geval zijn.’ Hij baseert zich op juridisch advies dat Boober heeft ingewonnen.

Tot nu toe zijn in totaal 1,4 miljoen euro aan leningen rond gekomen op Boober. Van actieve bemiddeling tussen de lener en de uitlener is volgens Boober geen sprake en dus zou hiervoor geen AFM-vergunning nodig zijn. De AFM denkt daar anders over en stelt dat de internetbank een bemiddelaar is.

De internetbank vocht de beslissing van de AFM aan. De advocaat van Boober waarschuwde dat de bank het niet zou overleven wanneer de activiteiten gestaakt moeten worden: ‘Door de negatieve publiciteit zou een herstart niet mogelijk zijn’.

Van de AFM mogen de lopende contracten op Boober in elk geval doorgaan, zo zegt een AFM-woordvoerster. De leners op Boober zullen dus ook hun rente moeten blijven betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden