Twee bussen van Connexxion bij busstation Almere Centrum.
Twee bussen van Connexxion bij busstation Almere Centrum. © ANP

Bonus van 1 miljoen voor zuinige chauffeurs Connexxion

Buschauffeurs van vervoersbedrijf Connexxion krijgen binnenkort een bonus uitgekeerd als beloning voor zuiniger rijden. Onder vijfduizend chauffeurs, vaste krachten en ingehuurde chauffeurs, wordt bijna 1 miljoen euro verdeeld nu een aangepaste rijstijl in 2015 heeft geleid tot een besparing van 4,3 miljoen liter brandstof.

De bonus, die voor de best presterende chauffeur kan oplopen tot 500 euro, vloeit voort uit het programma Rij Wijzer dat Connexxion medio 2014 heeft ingevoerd. Alle bussen van het bedrijf zijn uitgerust met een kastje waarmee gegevens worden verzameld over de rijstijl van de chauffeur.

'Deelname aan dat meetsysteem is in principe nog vrijwillig, maar in de praktijk schakelt zo ongeveer iedere chauffeur dat kastje wel in', zegt een woordvoerster van Connexxion. Kern van Rij Wijzer is dat een bewustere rijstijl leidt tot rustiger rijden en daarmee tot minder brandstofverbruik.

Minder bekeuringen

Als je niks hebt bespaard, deel je ook niet mee in de bonus

Woordvoerder Connexxion

De buschauffeurs moeten geleidelijker optrekken, minder pompend remmen en de bus laten 'uitrollen' bij de nadering van een halte. Dat voorkomt ook dat passagiers heen en weer worden geschud. Bijkomend voordeel: de rustigere rijstijl leidt tot minder CO2-uitstoot.

Volgens Connexxion is er sprake van nog meer bijvangst: sinds de invoering van het rijstijlprogramma is het aantal bekeuringen flink teruggelopen. En de punctualiteit heeft er niet onder geleden, verzekert het bedrijf.

In het eerste echte meetjaar heeft Rij Wijzer tot een besparing van 8,8 procent op het brandstofverbruik geleid, zegt Connexxion. Doel is om jaarlijks 10 procent te besparen. Alle prestaties van chauffeurs zijn individueel gemeten. 'Er zijn natuurlijk ook chauffeurs die mopperen op het meetsysteem of aan hun oude rijstijl vasthouden', zegt de woordvoerster van het bedrijf. 'Als je niks hebt bespaard, deel je ook niet mee in de bonus.'


Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.