Bono niet in de markt voor topbaan Wereldbank

Wie serieus denkt dat U2-zanger Bono de Wereldbank gaat leiden, zal bedrogen uitkomen. Bono zet zich graag in voor de bestrijding van de armoede, maar blijft dat doen vanaf de zijlijn....

ANP

Al een tijdje doen berichten de ronde de Bono een gegadigde zou kunnen zijn voor het presidentschap van de ontwikkelingsbank. De bank wordt momenteel geleid door de 70-jarige James Wolfensohn, die er in juni mee ophoudt.

Afgelopen weekeinde liet de Amerikaanse minister van Financiën John Snow zich ontvallen dat Bono zich wat hem betreft best kandidaat zou kunnen stellen voor de opvolging van Wolfensohn. Bono's inzet voor de bestrijding van de wereldwijde armoede en aids dwingt bij de bewindsman grote bewondering af. Snow is direct betrokken bij de benoeming.

De directeur van DATA, Jamie Drummond, heeft echter laten weten dat er geen denken aan is dat Bono de functie gaat vervullen. Bono vindt het een eer dat hij wordt genoemd, maar het presidentschap van de Wereldbank is voor hem geen serieuze optie, aldus Drummond.

De opvolging van Wolfensohn moet in juni zijn geregeld. De Verenigde Staten lijken vooralsnog niet veel haast te maken met de benoeming. Wel circuleren verscheidene namen van mogelijke kandidaten, onder wie die van oud-minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, de onlangs ontslagen topvrouw van Hewlett Packard Carly Fiorina en Snows eigen plaatsvervanger John Taylor.

Het zijn niet voor niets alleen Amerikanen. De traditie wil dat de Wereldbank sinds haar bestaan door een Amerikaan wordt geleid, terwijl een Europeaan bij het Internationaal Monetair Fonds aan het roer staat. Alleen al om die reden zou Bono weinig kans maken. Hij komt uit Ierland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden