Bonden vrezen fors banenverlies na overname Delta Lloyd door Nationale Nederlanden

Verzekeraar NN Group, moederbedrijf van verzekeraar Nationale Nederlanden (NN), wil Delta Lloyd overnemen. Het doet een bod op zijn branchegenoot van 5,30 euro per aandeel. Dat komt neer op een overnamebedrag van 2,4 miljard euro. De vakbonden vrezen fors banenverlies.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Delta Lloyd zegt in een verklaring het bod in beraad te hebben en heeft aan Delta Lloyd laten weten zo spoedig mogelijk te reageren. NN heeft naar eigen zeggen al van gedachten gewisseld met het bestuur en de commissarissen van Delta Lloyd. 'We hopen dat Delta Lloyd verder met ons in gesprek wil gaan', aldus een woordvoerder.

Het bod lijkt vijandig. NN heeft naar eigen zeggen zijn gedachten over het combineren van de Nederlandse en Belgische activiteiten van Delta Lloyd en NN met het bestuur en de commissarissen van zijn overnameprooi gedeeld. Delta Lloyd heeft een uitnodiging om het bod en een transactie uit te onderhandelen tot nu toe niet geaccepteerd.

NN wil de overnamesom betalen met eigen en geleend geld. Het heeft het restant van zijn aandeleninkoopprogramma ter waarde van 500 miljoen euro stopgezet.

Het bod van NN biedt een premie van circa 53 procent op de gemiddelde slotkoers van het aandeel Delta Lloyd van de afgelopen drie maanden. Delta Lloyd eindigde dinsdag op de beurs in Amsterdam op 4,12 euro. Bij opening van de beurs woensdag schoot het aandeel met zo'n 30 procent omhoog tot rond de 5,30 euro. Kenners zien voordelen van een bundeling van krachten van de bedrijven, maar denken dat NN wel met een hoger bod moet komen.

null Beeld anp
Beeld anp

Leidende speler

Volgens topman Lard Friese van NN zal een gecombineerd bedrijf een leidende speler zijn op de Nederlandse markt voor verzekeringen, bankieren en vermogensbeheer.

Door het bod van NN schoot de koers van Delta Lloyd woensdagochtend omhoog. Delta Lloyd noteerde bij de middelgrote fondsen een plus van bijna 29 procent op 5,31 euro. NN zakte bij de hoofdfondsen juist 3,9 procent.

Banenverlies

Wat de gevolgen zijn voor het personeel als de overname doorgaat, is nog niet duidelijk. De bonden vrezen voor banenverlies.

NN heeft aan de bonden laten weten eventueel pas volgend jaar meer te kunnen zeggen, aldus FNV en CNV. Als de overname doorgaat, dan zal de de afronding ervan niet dit jaar zijn.

'Als er straks twee mensen zijn voor dezelfde functie, dan ligt het voor de hand dat er niet twee mensen over zullen blijven. Medewerkers zijn ongerust en dat verwoorden wij ook zo naar de werkgevers', zegt CNV-onderhandelaar Ike Wiersinga. Zij wijst erop dat er al onrust heerst in de financiële sector na het deze week aangekondigde massaontslag bij ING.

Emanuel Geurts van De Unie voorziet een fors banenverlies bij een samensmelting tussen de twee verzekeraars. Hij schat dat er 1.000 tot 2.000 banen verloren zullen gaan. Geurts benadrukte wel dat ook wanneer NN en Delta Lloyd niet samengevoegd worden, de twee afzonderlijk personeelsreducties zullen doorvoeren. Dat komt onder meer door verdergaande automatisering, waar ook het personeel in de bancaire sector door geraakt wordt.

Delta Lloyd laat weten later met een reactie te komen.

Nationale Nederlanden

Nationale Nederlanden ontstond in 1963 uit de fusie tussen De Nederlanden van 1845 en de Nationale Levensverzekering Bank. Nationale Nederlanden maakte sinds 1991 onderdeel uit van de ING Groep. Die moest al zijn verzekeringsactiviteiten afstoten toen het concern in 2008 ten tijde van de kredietcrisis met belastinggeld overeind moest worden gehouden. Vanaf 2014 werd de nieuw opgerichte NN Group in stappen naar de beurs gebracht. ING verkocht het restje van zijn belang in april 2016. Nationale Nederlanden had eind 2015 ongeveer 11.500 werknemers in dienst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden