Bonden en TNT: wellicht minder ontslagen

De postvakbonden eisen dat TNT Post de 4.500 aangekondigde gedwongen ontslagen fors reduceert. Dat is de uitkomst van het overleg afgelopen maandag tussen het postbedrijf en de vakbonden. Door werknemers naar ander werk te begeleiden, kan het totaal aantal ontslagen lager uitvallen, volgens TNT.

Van onze verslaggever Michiel Philippart

De vakbonden erkennen dat banenverlies onvermijdelijk is, maar lieten TNT Post weten dat het aantal gedwongen ontslagen ‘substantieel’ lager moet.

Bestuurslid van postvakbond BVPP Paul Jekkers vindt dat de postbezorger onnodig veel haast maakt. ‘Hierdoor komen onnodig veel mensen op straat te staan. Een latere reorganisatie leidt ertoe dat meer mensen met pensioen gaan en er dus minder ontslagen hoeven te worden.’

De vakbonden willen TNT de tijd gunnen de voorstellen goed te kunnen wegen. Wel laat zowel AbvaKabo FNV als BVPP weten een reductie met vijfhonderd ontslagen niet als substantieel te zien. Ook denken de bonden dat TNT het aantal gedwongen ontslagen te rooskleurig heeft voorgesteld. De vakbonden gingen in hun eigen berekening namelijk uit van achtduizend gedwongen ontslagen bij de postbezorger.

TNT Post reageert op 7 oktober op de voorstellen van de bonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden