Bonden en MKB breken met kabinet

De vakbeweging en de werkgevers in het midden- en kleinbedrijf zien niets in verder overleg met het kabinet over prepensioen....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

De voorzitters van de vakcentrales FNV en CNV, Lodewijk de Waal en Doekle Terpstra, zien de ruzie als een breuk in de arbeidsverhoudingen. 'Dit is absoluut een cultuuromslag', zegt Terpstra. 'Nu gaan we kabinetsingrepen repareren in CAO's', zegt De Waal.

Minister-president Balkenende zei na afloop van de ministerraad dat het kabinet nu zijn oorspronkelijke plannen uitvoert: 'Dit betekent dat het kabinet op korte termijn een brief aan de Kamer stuurt waarin we zullen teruggrijpen op de eerdere plannen. In het verleden zijn zaken te vaak vooruit geschoven. We praten er al maanden over, we moeten verder met de voorbereiding voor wetgeving.'

De vakcentrales FNV, CNV en MHP en de twee organisaties in het midden- en kleinbedrijf, MKB Nederland en LTO Nederland, hebben onderling overeenstemming bereikt over versobering van VUT- en prepensioenregelingen, en de introductie van een levensloopregeling, waarbij werknemers sparen voor verlof. Door de combinatie van prepensioen en verlof zouden werknemers drie maanden na hun 61ste verjaardag kunnen uittreden. Tot pensionering is hun inkomen dan circa 85 procent van het laatste loon.

Het kabinet vindt dat werknemers dan te jong opstappen. Het kabinet koerst aan op 62 jaar als vertrekleeftijd, na een combinatie van verlof en prepensioen. Nu kunnen de meeste werknemers nog op hun 61ste verjaardag met prepensioen. Met het oog op de vergrijzing wil het kabinet dat deze leeftijd opschuift. Ook vindt het kabinet het voorstel van de vijf organisaties te duur. Daarnaast vindt het kabinet het bezwaarlijk dat werknemers verplicht worden te sparen voor prepensioen.

VNO-NCW staat pal achter het kabinet. Deze ondernemingsorganisatie wil pas opschuiven naar het standpunt van de vijf organisaties als het kabinet dat ook doet.

De vakcentrales en kleine werkgevers hebben namens de Stichting van de Arbeid, het overleg van de drie vakcentrales en alle werkgevers, een brief geschreven aan het kabinet over hun voorstel. Daarbij is de minderheidsstand-punt van VNO-NCW genegeeerd. Geen van de partijen verwacht nog een doorbraak voor het beoogde Voorjaarsoverleg van vakbeweging, werkgevers en kabinet op 18 mei. 'De posities zitten nu muurvast', aldus De Waal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden