Bolkestein oogst kritiek met liberalisering post

Binnen de Europese Commissie bestaat verzet tegen het plan van eurocommissaris Bolkestein (interne markt) om de postmarkt verder te liberaliseren....

Bolkestein wil de drempel voor commerciële bedrijven voor het bezorgen van postpakketten verlagen van 350 naar 50 gram. De commissie bespreekt zijn voorstel volgende week.

De Nederlandse eurocommissaris denkt dat de verdere vrijmaking van de postmarkt zal leiden tot een betere dienstverlening aan de consument en lagere prijzen. De tegenstanders vrezen dat de liberalisering ten koste gaat van de postbezorging in dunbevolkte gebieden, omdat die niet rendabel is. Ook zijn tegenstanders van vrijmaking van de postmarkt bang dat banen bij de nationale posterijen verloren zullen gaan. Vooral bij de Franse posterijen zou liberalisering veel banen kosten.

Bolkestein zei eerder dit jaar in het Europees Parlement dat daar wel een mouw aan te passen is. Hij zei te denken aan een compensatiefonds waaraan alle dienstverleners zouden moeten meebetalen of aan het stellen van voorwaarden aan de concessies voor postbezorging.

Bolkesteins woordvoerder erkent dat er verdeeldheid is over het plan. Maar hij wijst erop dat er voor besluitvorming in de Europese Commissie geen unanimiteit nodig is. 'Een meerderheid volstaat.' De woordvoerder gaat er verder van uit dat Bolkestein uiteindelijk al zijn medecommissarissen zal kunnen overtuigen van de juistheid van zijn plan. Mocht de commissie akkoord gaan, dan moeten ook de lidstaten en het Europees Parlement zich er nog over buigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden