Bolkestein klaagt Nederland aan over gouden aandelen

Europees commissaris Bolkestein (Interne Markt) sleept de Nederlandse regering voor het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, omdat de staat nog steeds een zogeheten gouden aandeel heeft in de vroegere overheidsbedrijven KPN en TPG....

ANP

Volgens Bolkestein heeft de overheid door dit speciale aandeel een te grote zeggenschap over beide bedrijven. Dat ontmoedigt mogelijk andere investeerders. Bolkestein meent dat dit in strijd is met de Europese vrije binnenmarkt. De eurocommissaris stapt nu naar de Europese rechter, nadat de regering al een aantal keren was gewaarschuwd om het gouden aandeel op te geven.

Minister Zalm van Financiën is dat laatste vooralsnog niet van plan. De staat is bij beide ondernemingen een grote aandeelhouder. Dat betekent voor minister Zalm ook, dat hij 'als belegger' invloed wil kunnen uitoefenen op eventuele belangrijke strategische beslissingen van de ondernemingen.

Zo was er wel bereidheid om het gouden aandeel in KPN af te staan, toen het er nog naar uitzag dat de telefoonmaatschappij zou samengaan met het Spaanse Telefonica. De bewindsman voelt er nu weinig voor om af te zien van het gouden aandeel in TPG zolang er nog 'geen visie is over het postbeleid'.

Alleen als het belang van de staat in de ondernemingen flink is verkleind, valt er wat Zalm betreft te praten over afzien van het gouden aandeel. Hij reageert laconiek op het 'verschil van mening' met Bolkestein. 'Ik ben er niet zo opgewonden over. Ik denk dat wij bij de rechter een redelijke casus hebben.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden