Bolkestein bespeurt anti-markt-'poolwind'

Europees commissaris Bolkestein (interne markt) is onaangenaam verrast door de 'poolwind tegen de liberalisering' die volgens hem zowel in Nederland als elders in Europa de kop opsteekt....

ANP

Volgens Bolkestein is het vrijmaken van allerlei markten de afgelopen decennia een belangrijke aanjager geweest van de economische groei en de werkgelegenheid. 'Een waarom was dat zo? Omdat liberalisering geen dogma is, maar een concept van gezond verstand. Meestal weet de markt beter wat de consument wil dan de minister die de overheidsbedrijven beheert.'

Maar de PvdA-fractie in de Tweede Kamer lijkt volgens Bolkestein over te schakelen van een 'ja, mits' naar een 'nee, tenzij' als het om liberalisering gaat. Het voorstel van PvdA-kamerlid Crone om de verkoop van gemeentelijke energiedistributiebedrijven stop te zetten via een noodwet, noemde hij een 'verouderde reflex van etatisme, ingegeven door de angst voor de boze buitenwereld'.

Crone zegt verbijsterd te zijn. Zijn motie om er bij de gemeente Haarlemmermeer op aan te dringen af te zien van de verkoop van het gasbedrijf kreeg ook de steun van de VVD, de partij van Bolkestein. Ook VVD-minister Jorritsma stond er achter. De PvdA is niet tegen privatisering van nutsbedrijven, mits er concurrentie is zodat de belangen van de consument gewaarborgd zijn.

Volgens Crone bewijzen de ervaringen bij het loodswezen dat privatiseren van een monopolie slecht is. Dat standpunt had de PvdA ook al toen Bolkestein nog deel uitmaakte van de Tweede Kamer, aldus Crone.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden