Bolkestein adviseur van grootaandeelhouder Joekos

Frits Bolkestein is benoemd tot adviseur van de raad van bestuur van investeringsmaatschappij Menatep, grootaandeelhouder in het Russische oliebedrijf Joekos....

Van onze verslaggever

Menatep is het bedrijf van Joekos-oprichter Michail Chodorkovski en bezit 40 procent van de aandelen in de onderneming.

Joekos ligt onder vuur van de Russische overheid. Via een dubieuze veiling is de belangrijkste oliedivisie van het bedrijf verkocht. Oprichter Michail Chodorkovsky zit in de cel. Hij wordt verdacht van onder meer belastingfraude en dreigt een gevangenisstraf te krijgen van tien jaar. Rechters in Moskou zijn de afgelopen twee weken bezig de uitspraak voor te lezen.

In een persbericht schrijft Menatep-bestuurslid Tim Osborne dat het aanwerven van Bolkestein past in de pogingen Joekos te redden.

‘Ik ben erg verheugd om de raad van bestuur bij te kunnen staan op dit kritieke moment in de geschiedenis van de onderneming’, laat Bolkestein weten in hetzelfde persbericht. Hij gaf dinsdag geen nader commentaar.

Naast Bolkestein zijn onder anderen de voormalige Amerikaanse handelsgezant en onderminister van Financiën Stuart Eizenstat en de vroegere Duitse minister van Economische Zaken graaf Otto Lambsdorff lid van de groep van adviseurs van Menatep. Frits Bolkestein was tot 2004 eurocommissaris Interne Markt. Daaraan voorafgaand was hij politiek leider van de VVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden