Boetes AFM worden openbaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt vanaf 1 januari alle boetes die ze oplegt openbaar. Dat blijkt uit het gewijzigde wetsvoorstel financieel toezicht, dat minister Zalm van Financiën woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd....

Het wetsvoorstel is het laatste onderdeel van de Wet financieel toezicht (Wft). In die nieuwe wet wordt een groot aantal toezichtregels voor de financiële sector gebundeld. De bedoeling van de nieuwe wet is het toezicht op de financiële sector te verbeteren, zodat grote drama’s zoals de affaire rond aandelenlease worden voorkomen. De volledige wet moet op 1 juli 2006 in werking treden.

De financiële toezichthouder AFM krijgt door de nieuwe wet meer speelruimte om de belangen van consumenten te beschermen. Zo kan de autoriteit vanaf volgend jaar eerder waarschuwen tegen aanbieders van financiële producten die het niet zo nauw nemen met de regels. Nu is de AFM nog erg terughoudend met het geven van waarschuwingen. In veel gevallen waren consumenten al lang opgelicht voordat de AFM de openbaarheid zocht. Worden er boetes uitgedeeld, dan wordt het hele besluit daartoe, dus inclusief de naam van de ‘zondaar’, openbaar gemaakt.

Met de invoering van de wet komen duizenden bemiddelaars van producten als hypotheken en verzekeringen voor het eerst onder toezicht te staan. Vanaf 1 januari volgend jaar hebben zij een maand de tijd om een vergunning bij de AFM aan te vragen. Op die datum treedt de Wet financiële dienstverlening in werking, die speciaal toeziet op de tussenpersonen. Deze wet gaat zes maanden later op in de overkoepelende Wft.

Het financiële toezicht in Nederland is de afgelopen vijf jaar stevig onder handen genomen. De Nederlandsche Bank en de PVK – de toezichthouder op de pensioenfondsen en verzekeraars – zijn gefuseerd. De nieuwe combinatie is verantwoordelijk voor de controle op de financiële gezondheid van deze instellingen. De AFM – voorheen de beurstoezichthouder STE – is in de afgelopen jaren flink uitgebouwd en houdt toezicht op het gedrag van marktpartijen.

De nieuwe wet haalt ook een deel van de regelgevende bevoegdheid van de AFM terug naar het ministerie. De laatste tijd is nogal wat ophef ontstaan over de gebrekkige democratische controle op deze toezichthouder, die op sommige terreinen zowel de regels bepaalt als de straffen uitdeelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.