Boete voor zwartspaarder die langer dan twee jaar zwijgt

De teugels voor zwartspaarders worden nog strakker aangetrokken. Mensen die geld in het buitenland hebben gestald zonder daar belasting over te betalen, krijgen straks een boete als ze dat langer dan twee jaar verzwijgen.

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Tot nu toe gaan zwartspaarders vrijuit als ze hun zonden uit eigen beweging opbiechten bij de Belastingdienst. Zij hoeven alleen de achterstallige belasting en de rente daarop terug te betalen. Deze zogeheten inkeerregeling is vrij succesvol: in de eerste zes weken van dit jaar bijvoorbeeld meldden zich 121 zwartspaarders bij de fiscus. Die waren ze in totaal 24 miljoen euro schuldig.

Op verzoek van de Tweede Kamer gaat staatssecretaris De Jager (Financiën) een boete van 15 procent opleggen voor bedragen die meer dan twee jaar zijn verzwegen. De coalitiepartijen PvdA en CDA vinden het niet gepast dat belastingontduikers er zonder sanctie vanaf komen.

Zwartspaarders die door de fiscus worden gesnapt, krijgen een boete die normaal gesproken het dubbele bedraagt van het bedrag dat ze aan achterstallige belasting hebben open staan. De Jager verhoogt die boete nu naar 300 procent. De maatregel is De Jager op stevige kritiek van de Raad van State komen te staan. Volgens het adviescollege staat de verhoging van de boete op gespannen voet met andere fiscale boetes.

De verhoging van de boetes kwam woensdag aan de orde in een Kamerdebat over de fiscale aspecten van het crisispakket. De coalitiepartijen regelden met De Jager dat de belasting op de isolatie van het eigen huis van 19 naar 6 procent gaat. Bovendien komt er een subsidie op dubbel glas, die hetzelfde effect heeft als de belastingverlaging. De Jager kondigde met minister Van der Laan (Wonen) aan binnenkort met een voorstel voor de subsidieregeling te komen. De coalitiepartijen willen de maatregelen laten gelden voor koop- en huurwoningen en zo snel mogelijk in laten gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden