Boete voor Van den Nieuwenhuyzen

Voor de tweede keer is een bedrijf van Joep van den Nieuwenhuyzen veroordeeld wegens frauduleus handelen. Volgens een rechtbank in Den Bosch moet Van den Nieuwenhuyzens RDM 6,8 miljoen euro plus rente (een kleine 8 miljoen euro) betalen aan curator Louis Deterink....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

In juli werd een ander bedrijf van de ondernemer, Wilton Feijnoord, veroordeeld tot betaling van ruim 12 miljoen aan de curator. Bij beide bedrijven valt echter niets te halen. Wilton Feijenoord zou een negatief eigen vermogen van 40 miljoen hebben en ook RDM staat in het krijt. Daarom wil Deterink de schade van ruim 20 miljoen (inclusief rente) persoonlijk verhalen op Joep van den Nieuwenhuyzen.

Die gaat in hoger beroep. ‘Die claims van Deterink verscheur ik, want ik was alleen maar een financier.’ Van den Nieuwenhuyzen is woedend. ‘Ik baal hier super van. Dit is uiterst slecht voor mijn reputatie.’

Beide schadeclaims komen voort uit het faillissement van SP Aerospace and Vehicle Systems, het belangrijkste onderdeel van het conglomoraat van Joep van den Nieuwenhuyzen.

In de zomer van 2004 ging het snel bergafwaarts met SP. De productie van het gepantserde verkenningsvoertuig Fennek werd gestaakt omdat bankkredieten en samenwerkingsverbanden werden opgezegd. Ook de productie van de NH-90-helikopter kwam tot stilstand, omdat Stork als partner afhaakte.

SP raakte in een niet meer te stuiten val en ging failliet. Van den Nieuwenhuyzen ging geld in het conglomeraat rondpompen en onttrok op de valreep 18 miljoen euro aan SP.

Dat ging als volgt. SP had nog 18 miljoen te goed van RDM. Van den Nieuwenhuyzen kreeg een bankgarantie van toenmalig directeur Willem Scholten van het Rotterdamse Havenbedrijf.

Met die garantie op zak stapte de ondernemer naar Barclays-bank. Die gaf hem een hypotheek ter waarde van 18 miljoen euro op een datahotel in Frankfurt. ‘Dat is alleen aan stenen al 40 miljoen waard’, zei Van den Nieuwenhuyzen. Enige maanden later ging het roemloos failliet. Op 8 juni 2004 werd het geldbedrag van 18 miljoen overgemaakt op de rekening van SP, om er dezelfde dag weer van te verdwijnen.

De miljoenen gingen naar twee andere bedrijven van Van den Nieuwenhuyzen, om rekeningen te voldoen, stelde hij. Zo zou 12,8 miljoen aan Wilton Fijenoord zijn betaald om 612 Fennek-pantservoertuigen te kopen. Maar die bleken door SP al op 29 april voor 1,8 miljoen euro te zijn aangeschaft. De betaling van 6,8 miljoen aan RDM waren voor onderdelen van tanks en houwitsers. Curator Deterink waardeerde deze op ongeveer 4 ton.

De rechters vinden dat de schuldeisers van SP door dit handelen zijn benadeeld en vinden dat het hele bedrag inclusief de rente aan SP moet worden terugbetaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden