Boete voor Franse telecombedrijven

De grootste drie exploitanten van mobiele telefonie van Frankrijk hebben een boete van 534 miljoen euro gekregen. De Franse karteltoezichthouder, de Raad voor de Concurrentie, heeft vastgesteld dat ze via prijsafspraken jarenlang de markt onderling hebben verdeeld en zo miljoenen consumenten hebben benadeeld....

In reactie op de uitspraak wil de consumentenbond UFC-Que Choisir nu voor particulieren massaal civiele procedures aanspannen: ‘Iedere abonnee moet zijn geleden schade vergoed krijgen.’ De organisatie becijfert de gezamenlijke claim op 1,3 miljard euro. De veroordeelde bedrijven zijn ‘geschokt’ door de harde uitspraak en gaan in beroep. Marktleider Orange, die naar rato van zijn marktaandeel (47 procent) de hoogste boete moet betalen, 256 miljoen euro, noemt de beslissing ‘zonder fundament en buiten proporties’.

De uitspraak is een eclatant succes voor de consumentenbond, die in 2002 een klacht tegen het ‘huwelijk voor drie’ had ingediend. Aanleiding was de verbazing bij de bond over de uniforme tarieven voor mobiele telefonie. Zo gingen Orange, SFR en Bouygues Telecom in 2001 tegelijk over op de berekening van de kosten in eenheden van dertig seconden, wat voor consumenten nadelig uitpakt. Vervolgens ging het drietal er eveneens gelijktijdig toe over voor sms-berichten 15 eurocent te vragen.

De Raad voor de Concurrentie heeft nu vastgesteld dat de drie exploitanten in de periode van 2000 tot 2002 afspraken met elkaar hebben gemaakt om een kostbare prijsoorlog te voorkomen. Over een nog langere periode, van 1997 tot 2003, kwamen vertegenwoordigers van de drie maandelijks bij elkaar om marktgegevens over aantallen nieuwe abonnees en opzeggingen met elkaar door te nemen. Die samenspanning bleek succesvol: de marktaandelen van Orange, SFR en Bouygues bleven stabiel, de prijzen werden opgeschroefd.

De bedrijven zullen moeite hebben een rechter in hoger beroep van hun onschuld te overtuigen. De Raad voor de Concurrentie baseert zich onder meer op een notitie van Orange-topman Didier Quillot, waarin hij spreekt over een ‘Jalta voor de marktaandelen’, een referentie aan het naoorlogse politieke akkoord tussen de winnaars van de Tweede Wereldoorlog over hun invloedssfeer.

Mogelijk hebben de bedrijven wel succes met een appèl tegen de gang van zaken rond de beslissing van de kartelwaakhond. De inhoud daarvan was in de afgelopen dagen al in grote lijnen in enkele kranten verschenen. Onder het Franse recht is het mogelijk dat een aangeklaagde om die reden geheel en al vrijuit gaat. Al eerder werd de Raad voor de Concurrentie om deze reden bij het uitdelen van een grote boete door de rechter teruggefloten. Bij de consumentenbond UFC-Que Choisir bestaat daar grote angst voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden