Boete brengt bank en fondsen voor de rechter

ABP en PGGM spannen een rechtszaak aan tegen De Nederlandsche Bank, de toezichthouder op de pensioensector. De twee pensioenfondsen vinden dat DNB ze een buitensporig hoge boete heeft opgelegd.

Van onze verslaggever

DNB heeft ABP en PGGM gestraft omdat ze via hun websites en publicaties te veel reclame hebben gemaakt voor de levensloopregeling die hun verzekeringsdochters verkopen.

Naar aanleiding van berichten in Het Financieele Dagblad hebben de fondsen de hoogte van deze boetes geopenbaard. ABP, het pensioenfonds dat 200 miljard euro beheert voor ruim 1 miljoen ambtenaren en onderwijzers, moet 900 duizend euro betalen. PGGM, het fonds voor 1 miljoen werknemers in de zorgsector met 80 miljard in kas, is DNB 1,3 miljoen euro schuldig.

DNB heeft de pensioenfondsen beboet nadat het Verbond van Verzekeraars had geklaagd over de reclame die de fondsen maakten voor hun levensloopproducten. Verzekeraars die ook levensloopregelingen verkopen aan werknemers zien dit als oneerlijke concurrentie.

Bij de levensloopregeling kunnen werknemers tot 12 procent van hun brutoloon sparen. Later kunnen ze dat geld (na belastingheffing) opnemen om een verlof of vervroegd pensioen te financieren. De levensloopregeling is nog niet echt aangeslagen. Circa 5 procent van de werknemers doet er aan mee. De meesten kiezen nog voor de spaarloonregeling.

De pensioenfondsen vinden dat DNB de regels te strikt interpreteert. Pensioenfondsen en toezichthouder treffen elkaar volgende maand voor de bestuursrechter in Rotterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden