Boerenleiders zien niets in mestplannen

De boerenvoormannen G.Doorn- bos en W. van den Brink hebben de ministers Brinkhorst van Landbouw en Pronk van Milieu woensdag duidelijk gemaakt dat zij niets zien in hun plannen voor het wegwerken van het mestoverschot....

Voorzitter Doornbos van LTO-Nederland toonde zich 'geschrokken' van de toelichting die beide ministers gisteren gaven op de plannen die zij vrijdag in de ministerraad willen bespreken. Hij noemde ze 'ondoordacht' en leidend tot een 'koude sanering'.

Uitgangspunt van het plan van Brinkhorst en Pronk is dat Nederland in 2002 aan de Europese nitraatrichtlijn moet voldoen. Boeren mogen alleen dieren houden als zij een contract hebben voor de afzet van de mest die op het bedrijf wordt geproduceerd. Omdat er te weinig afzetmogelijkheid is voor mest, zullen veel boeren hun bedrijf moeten staken.

Doornbos zei dat het gesprek met Pronk en Brinkhorst hem 'zeer bezorgd' heeft gemaakt. LTO vindt dat de boeren veel te weinig tijd krijgen om aan de richtlijnen te kunnen voldoen. De boeren denken eerder aan 2008 dan aan 2002 om aan de Europese richtlijn tegemoet te komen. Nederland hoeft Europees niet zo ver vooruit te lopen, vinden zij. Andere landen zijn vaak nog niet eens zo ver als Nederland. 'Deze ministers moeten in Brussel voor ons pleiten in plaats van dit te doen.'

Wat Doornbos vooral stoort is dat er geen sociaal plan lijkt te zijn voor de tienduizenden boeren die als gevolg van de sanering hun bedrijf moeten sluiten. Op vragen daarover moesten beide ministers 'niet thuis' geven, vertelde Doornbos. De bewindslieden wilden zelf over hun gesprekken geen mededelingen doen. Hun plannen hebben zij ook nog slechts in zeer vage termen geopenbaard.

Volgens Doornbos heeft Brinkhorst in het gesprek van gisteren gezegd dat de varkenshouderij met 33 procent moet inkrimpen, de pluimveesector met 15 tot 20 procent, de kalverhouderij met 10 procent en de vleesstierensector met 20 tot 30 procent.

Voorman Van den Brink van de militante varkenhoudersvakbond NVV heeft de twee ministers kenbaar gemaakt dat zijn achterban ook 'ronduit nee' zegt tegen belangrijke onderdelen van het plan. Wat dat voor de toekomst inhoudt, wilde de varkenshouder niet zeggen. 'Het zijn immers pas plannen. We wachten af wat het kabinet ermee doet.'

Pronk en Brinkhorst spraken gisteren ook met vertegenwoordigers van de stichting Natuur en Milieu. Die waren veel positiever over hun plannen, maar twijfelden wel aan de haalbaarheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden