Boerenbeurs

KRIJGEN we naast de optiebeurs en de babybeurs nu ook een boerenbeurs? Als het aan prof. dr. Hans Schenk ligt wel....

WILCO DEKKER

Want terwijl de grote banken bij multinationale emissies van honderden miljoenen likkebaardend in de rij staan voor de klus, zijn ze volgens Schenk vaak overdreven voorzichtig als ze kleine en middelgrote bedrijven aan wat extra groeikapitaal moeten helpen. Het wordt dus de hoogste tijd voor een netwerk van regiobeurzen waarmee ook anderen dan Shell, Unilever of Philips de markt op kunnen.

Van (de doorgroei van) kleine en middelgrote ondernemingen moet de economie het namelijk juist hebben, betoogt Schenk. De totstandkoming en groei van zulke bedrijven moet volgens de econoom en bedrijfskundige dus krachtig bevorderd worden. Maar helaas: ze kunnen niet of nauwelijks aan kapitaal komen. Banken geven vaak niet thuis bij het verlenen van investeringskredieten voor kleine bedrijven. Vooral de Nederlandse banken.

Een beursgang dan maar? In deze dolle dwaze dagen lijkt tenslotte zelfs een fietsenmaker met twee vestigingen en vier personeelsleden een dubbel overtekende beursgang te kunnen maken. Maar ook dat werkt volgens Schenk niet. De 'echte' beurzen zijn voor het midden- en kleinbedrijf in de regio een veel te grote stap. Niet alleen zijn de selectiecriteria te streng, ook is het veel te duur.

Het Damrak in Drente? Beursplein 5 te Breda? Niet direct. Schenk heeft het internet op het oog voor zijn netwerk van regionale beurzen. Goedkoop, snel en gemakkelijk. Door mogelijke financiers via internet direct te benaderen, worden de kosten van intermediairs en emmissiegaranties beperkt. De hoogleraar noemt het voorbeeld van het Amerikaanse speelgoedbedrijf Poof Products uit Michigan (45 werknemers, omzet 10 miljoen dollar), dat met de gangbare emmissiemethodes 700 duizend dollar kwijt zijn geweest voor het aantrekken van 5 miljoen dollar. Via het internet was dit bedrijf klaar voor slechts 100 duizend dollar.

Zo'n virtuele regiobeurs op internet lijkt iets voor de verre toekomst, maar is al in de maak op het Hollandse platteland. De Gelderse Ontwikkelings Maatschappij GOM werkt aan de Euro Click Market, een virtuele beurs op internet voor het Gelderse midden- en kleinbedrijf. Schenk hoopt dat het de eerste vestiging zal zijn van een misschien wel mondiaal netwerk van regionaal opererende effectenbeurzen. Zo'n koppeling kan de verhandelbaarheid van de stukken natuurlijk aanzienlijk bevorderen.

Regionale ontwikkelingsmaatschappijen als de GOM zouden prima instituten zijn voor de organisatie en het management van de lokale poorten die toegang geven tot het beurzennetwerk, meent Schenk. Ze zouden kunnen zorgen voor het doorlichten, klaarstomen en aanleveren van kandidaten voor een notering aan de 'boerenbeurs'. Samen met, je bent professor of niet, hogescholen en universiteiten ter plekke.

De 'echte' beurs ziet de pogingen een serie kleine broertjes in de regio op te richten welwillend doch sceptisch aan. 'Hans Schenk? Zegt me niets. Ard Schenk, die ken ik wel', zegt AEX-woordvoerder Raymond Salet. 'Er wordt al een hele tijd gepraat over regionale beurzen. Dat initiatief in Gelderland loopt ook al heel lang, maar het is nog niet van de grond gekomen. Het is wel een sympathiek idee, maar niet makkelijk uit te voeren. Dat weten we, want we helpen ze met advies.'

In Duitsland zijn dit soort regionale beurzen er al, weet Salet. 'Maar ze leiden een kwijnend bestaan. Er is gewoon te weinig belangstelling, tenzij ze zich richten op een speciale markt zoals de goederentermijnmarkt in Hannover. Als het zou werken, zou het natuurlijk ook al lang gedaan zijn. Want niemand verbiedt een regio een eigen beurs te beginnen.'

En de Rabobank, tenslotte dé bank van regionaal Nederland? Te bang? 'Ik ken meneer Schenk niet, maar wij voelen ons in elk geval niet aangesproken' zegt woordvoerder Jan van Schaik van de voormalige boerenleenbank. 'Wij zijn marktleider in het midden- en kleinbedrijf. We hebben er hart voor, kennen de mensen en financieren dit soort bedrijven ook. En we begeleiden ze ook graag bij een beursgang. In Amsterdam dan.'

Wilco Dekker

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden