Boeren vragen om steun overheid na stormschade

De schade als gevolg van het recente noodweer voor boeren in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg loopt op tot een half miljard euro. Dat schat de Brabantse boerenbond. Die vindt dat er sprake is van 'een ramp' en wil dat de overheid met financiële steun over de brug komt.

Een enorm kassencomplex in het Brabantse Asten is zwaar beschadigd door het noodweer. Hagelstenen zijn dwars door het glas heen gegaan. Beeld anp

Dat heeft de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) maandag gezegd tijdens crisisoverleg in Someren met een vertegenwoordiger van het ministerie van Economische Zaken en verzekeraars. Concrete resultaten leverde het beraad nog niet op. De partijen zetten het komende week voort.

Extreem noodweer met hagelstenen zo groot als tennisballen leidde donderdag tot een ware ravage in de regio, waardoor veel kassen, stallen en bedrijfsgebouwen zwaar beschadigd raakten. Ook gewassen, die al weken last hebben van wateroverlast, werden opnieuw getroffen. 'Het water dat op de akkers staat, is een sluipmoordenaar', aldus ZLTO-voorman Hans Huijbers. 'Alle gewassen die onder water staan, gaan de komende weken kapot.'

Vervolgschade

Vooral in Someren en Luyksgestel liet het noodweer afgelopen donderdag een spoor van vernielingen achter, ook aan woonhuizen en auto's. Volgens het Verbond van Verzekeraars is inmiddels voor 130 miljoen euro aan schadeclaims binnengekomen bij agrarische verzekeraars.

Maar er zijn ook veel boeren die niet of slechts gedeeltelijk verzekerd zijn tegen schade door het weer, mede door de hoge premies. Daarnaast dekt de verzekering vaak niet alle schade, onderstreept een ZLTO-woordvoerder. 'Directe schade aan kassen is misschien wel gedekt, maar daarnaast heb je ook vervolgschade: gewassen die niet geleverd kunnen worden en leveringscontracten die verbroken worden.'

De Brabantse en Limburgse boerenbonden hebben met Economische Zaken en verzekeraars afgesproken om 'met elkaar te kijken hoe we ondernemers zo goed mogelijk door deze crisis heen kunnen slepen'. Volgens de boerenbonden gaat dit verder dan gewoon ondernemersrisico. 'Wij vinden dat ook de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen om te voorkomen dat ondernemingen omvallen', aldus de ZLTO-woordvoerder.

Tijdens het overleg deed de vertegenwoordiger van Economische Zaken echter geen toezeggingen. Later deze week brengt staatssecretaris Martijn van Dam een bezoek aan de getroffen regio.

De Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk kwam maandag een kijkje nemen in het gebied. Hij zei geschrokken te zijn van de ravage en riep andere Brabanders op om te komen helpen bij het herstel van daken en gebouwen. Want dakdekkers kunnen al het werk niet aan: 'Veel stallen waar dieren in staan, lekken.'

Hij opperde ook om van de nood een deugd te maken en duurzame maatregelen te nemen. 'Zo kunnen daken bijvoorbeeld worden vervangen door zonnepanelen', aldus de commissaris van de koning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden