Boeren somber over duur van varkenspest

De boerenorganisaties in Nederland zijn uitermate somber gestemd over de duur van de varkenspestepidemie. Nadat dinsdagavond bekend werd dat de pest ook is overgebracht door sperma van een Brabants KI-bedrijf met afnemers in het hele land, is alle hoop op een spoedig einde van het Europees exportverbod vervlogen....

Van onze verslaggever

EINDHOVEN

Het ministerie van Landbouw wist gisteren nog niet precies hoeveel bedrijven sperma van het KI-station Wanroy en het eveneens besmette station in Venhorst hebben afgenomen, maar het moeten er 'enkele honderden' zijn. Die bedrijven worden aangemerkt als verdacht en geïsoleerd.

Het onderzoek naar de besmetting op deze bedrijven zal weer weken in beslag nemen. Het merendeel van de bedrijven ligt in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland, maar een aantal bevindt zich in het noorden en oosten.

De cirkel van verdachte bedrijven kan zich nog aanzienlijk uitbreiden, omdat ook deze bedrijven de afgelopen weken op hun beurt contacten met collega-varkensboeren hebben gehad. Op het ministerie liggen 'rampscenario's' klaar voor het geval de besmetting daadwerkelijk zou overslaan naar andere delen van het land. Die komen neer op een bijna landelijk vervoersverbod.

De boerenorganisaties willen niet openlijk speculeren over dergelijke desastreuze ontwikkelingen. Ze hebben hun handen vol aan de huidige situatie. Door het nieuwe vervoersverbod rond het Limburgse Nederweert, ook een centrum van grote varkensboerderijen, mogen naar schatting vierduizend varkensbedrijven geen varkens meer aan- of afvoeren. Dat is ongeveer eenvijfde van het totaal aantal varkensboeren in Nederland. Ze hebben tussen de drie en vier miljoen varkens op hun bedrijven staan.

Voor boeren in Oost-Brabant geldt een speciale opkoopregeling van het rijk (voor maximaal 800 duizend varkens), maar de destructor in Son kan het dagelijks aanbod al niet meer aan.

Het ministerie heeft het onderzoeksinstituut DLO opdracht gegeven uit te zoeken hoe sperma varkenspest kan overbrengen. Het onderzoek zal zeker zes weken in beslag nemen.

Volgens LTO-Nederland en de Brabantse boerenorganisatie NCB zijn er geen strengere maatregelen te bedenken dan de huidige. Ze zeggen dat de Europese Commissie geen enkele reden kan hebben ook een exportverbod op varkensvlees af te kondigen. Het varkenspestvirus is niet gevaarlijk voor de mens. Volgens het Produktschap voor Vee, Vlees en Eieren (PVE) blijkt uit peilingen dat de consument nog steeds vertrouwen in het Nederlandse varkensvlees heeft. 'De consument blijft mooi dooreten', zegt PVE-woordvoerder S. Dijkstra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden