Boeren hoeven van rechter geen koeien af te staan om mestoverschot terug te dringen

Een aantal melkveehouders hoeft geen koeien af te staan om de hoeveelheid koeienmest terug te dringen. De Haagse rechtbank heeft in een kort geding dat door boeren was aangespannen, besloten ze vrij te stellen van het fosfaatreductieplan van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Beeld anp

De boeren hadden al geld gestoken in het uitbreiden van hun bedrijf toen Van Dam melkveehouders verplichtte de veestapel in te krimpen, waardoor ze zich onredelijk hard getroffen voelden. De rechter oordeelde dat de boeren inderdaad niet hadden kunnen voorzien dat hun investeringen voor niets waren geweest. Bovendien hadden de biologische boeren onder de eisers volgens de rechter sowieso geen aandeel in het mestoverschot, omdat biologisch gehouden koeien veel minder mest produceren.

Economische Zaken laat weten de uitspraak te bestuderen. Volgens de woordvoerder van de boeren kan Van Dam een brief verwachten van andere melkveehouders die zich door de uitspraak gesterkt voelen ook om vrijstelling te vragen.

Afschaffen melkquota

Sinds het afschaffen van de melkquota twee jaar geleden zijn boeren fors meer koeien gaan houden en melk gaan produceren. Nederland produceert mede daardoor veel meer fosfaat dan toegestaan door de Europese Unie. Onder Europese druk introduceerde Van Dam daarom het fosfaatreductieplan.

FrieslandCampinabeloofde boeren eind vorig jaar een geldbedrag voor elke niet-geproduceerde liter melk, om te voorkomen dat de veestapel drastisch moet worden ingekrompen. In februari had Economische Zaken te maken met een stormloop op een subsidieregeling voor melkveehouders die hun bedrijf wilden beëindigen.

Ons levend cultureel erfgoed

De Nederlandse melkveestapel wordt gedomineerd door Holsteins. Een kwart procent slechts bestaat uit mooie, oude rassen. Hun voortbestaan leek te worden bedreigd door de maatregelen tegen het mestoverschot. Tot bekend werd dat het gros van de boeren dat zeldzame koeienrassen houdt, geen dieren hoeft af te staan om het mestoverschot in te perken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden