Boeren en golfterrein-eigenaren 'lurken' goedkoop aan grondwater

Het moet afgelopen zijn met het aftappen van grondwater door particulieren, vindt de Vewin, de vereniging van waterleidingbedrijven in Nederland....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De investering voor boren en pompen, elfduizend gulden op een diepte van honderd meter, is na een paar jaar terugverdiend. Het water is gratis. Een normale gebruiker betaalt zo'n 2,50 gulden per kubieke meter.

Vorig jaar zijn boorfirma's in Noord-Brabant en Limburg van boer naar boer getrokken om zulke waterputten aan te bevelen. Vewin-directeur E. Cals: 'Die verhalen hoorden we en we merkten het ook aan de afname van water, die enorm terugliep.'

De waterputten zijn aantrekkelijk geworden na 1995, toen elke afnemer van grondwater een milieuheffing van veertig cent per kubieke meter moest gaan betalen. De uitwerking van de Wet Belastingen op Milieugrondslag wordt morgen in de Tweede Kamer besproken.

De Vewin wil om te beginnen zicht krijgen op het particuliere gebruik. 'Nu weten we niet wie er allemaal aan het grondwater lurkt', aldus Cals. Daarom willen de waterleidingbedrijven dat voor zulke 'kleine onttrekkingen' voortaan weer toestemming nodig is van de provincie.

Per jaar onttrekken kleine gebruikers nu twintig miljoen kubieke meter grondwater (in totaal gebruiken de waterleidingbedrijven 1400 miljoen kubieke meter grondwater). 'Als de put er eenmaal ligt, is er totaal geen rem meer op de onttrekking. Dan wordt het steeds goedkoper om nog meer water uit de grond te halen. Op termijn verwachten we een onttrekking van 65 miljoen kubieke meter', zegt de Vewin-directeur.

De 'kleine ontrekkingen' houden bovendien risico's in: de duizenden gaten die vaak door de afsluitende kleilagen heen worden geboord om het grondwater te kunnen bereiken, zijn ook openingen die vervuiling doorlaten naar het grondwater. 'Daardoor lopen we meer kans dat we het grondwater moeten gaan bewerken voordat het als drinkwater naar de consument kan.'

Een ander mogelijk gevolg van de onttrekking van grondwater is dat natuurgebieden kunnen verdrogen. Deze liggen vaak naast boerenbedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden