Boer Unigro met Vendex een miljard waardevoller

De nieuwe supermarktcombinatie De Boer Unigro en Vendex Food is sinds de aankondiging van de fusie bijna een miljard gulden meer waard geworden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Donderdag zette Vendex de afsplitsing van Vendex Food in gang, en kondigde De Boer Unigro aan de eigen aandelen te splitsen in de verhouding twee op vijf. Het nieuwe bedrijf zal Laurus heten.

De partners hopen de fusie eind oktober te kunnen voltooien, zo snel mogelijk na goedkeuring door de aandeelhouders. De Boer Unigro roept op 20 oktober een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen, Vendex op 26 oktober. Beide vinden plaats in Amsterdam.

De koersstijging van De Boer Unigro overtreft de verwachting van analisten van zakenbank Goldman Sachs. Zij voorspelden eind augustus, met als uitgangspunt een koers van 113 gulden, een stijging van 24 procent tot 140 gulden binnen een jaar. Overigens daalde de koers van De Boer Unigro donderdag met 4,30 gulden. Het hoogste punt tot dusver was 127 gulden op 7 september.

Ondanks de koersstijging vindt Goldman Sachs dat de prijs de groeivooruitzichten en strategische waarde van de fusie 'nog steeds onvoldoende weerspiegelt'. De bank voorspelt verdere groei van de winst door kostenbesparingen en vermindering van de zeven verschillende winkel-formats die het nieuwe bedrijf straks omvat.

De fusie komt tot stand door een aandelenruil. Eerst splitst De Boer Unigro de huidige aandelen in de verhouding twee op vijf. Daarna neemt het Vendex Food over door de uitgave van 54 miljoen nieuwe aandelen in ruil voor aandelen Vendex, in de verhouding zeven aandelen De Boer Unigro per tien aandelen Vendex. Op grond van de slotkoers van De Boer Unigro van donderdag resulteert deze transactie in een beurswaarde van ongeveer 5,8 miljard gulden, bijna een miljard meer dan de 4,5 miljard tijdens de aankondiging van de fusie op 25 mei.

Laurus, de nieuwe naam voor de combinatie, is het Latijnse woord voor laurier, symbool voor succes. De naam zal alleen gelden voor de moedermaatschappij, de winkelketens behouden hun namen zoals Super De Boer, Edah, Konmar, Basismarkt. De raad van bestuur zal de eerste twee jaar bestaan uit voorzitter W. Angenent, afkomstig van Vendex, en R. ter Haar van De Boer Unigro. Nadien gaat Angenent met pensioen en volgt Ter Haar hem op.

Op basis van de afzonderlijke jaarcijfers haalde 'Laurus' vorig jaar een omzet van 11,5 miljard gulden en een winst van 183 miljoen gulden. Het nieuwe bedrijf telt 36 duizend medewerkers, waarvan 6500 buiten Nederland, en 2700 vestigingen in Nederland, België en Spanje. Beide laatste landen zijn goed voor 23 procent van de omzet. Met een marktaandeel van 24 procent wordt Laurus in Nederland nummer twee achter Albert Heijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden