Boer in Zuid-Soedan hoopt op het George Clooney-effect

Wat? Koffie.
Waarvandaan? Zuid-Soedan.

Peter de Waard
George Clooney. Beeld ANP
George Clooney.Beeld ANP

Nee. Zuid-Soedan kan niets verbouwen. De ene helft is een groot slagveld en de andere een zandwoestijn.

Gek. Maar het vier jaar oude land heeft ook een economie. En net als in de naburige landen Kenia, Rwanda en Ethiopië wordt er koffie verbouwd.

Maar dat stelt niets voor.

Klopt. De wereld heeft continu een oproep gedaan aan lokale leiders om eens met vechten te stoppen en met elkaar een kopje koffie te gaan drinken. Maar dat weerhoudt hen er niet van om in hun zucht naar macht telkens weer met elkaar op de vuist te gaan. Ook het vredesakkoord van augustus werkt al niet meer.

Maar zijn er dan voldoende bonen om te exporteren.

Eigenlijk niet. Het is het proberen waard. Zuid-Soedan is het enige land in de wereld waar koffie nog in het wild groeit. Wilde arabica koffie en geteelde robusta zijn allebei te vinden in het Imatonggebergte. TechnoServe, een idealistisch bedrijf dat niet naar winst zegt te streven, wil proberen er iets van te maken. Deze maand maakte het bedrijf bekend koffiebonen van kleine Zuid-Soedanese boeren naar Frankrijk te gaan exporteren. Bang voor het geweld is TechnoServe niet. Twee miljoen mensen in Zuid-Soedan zijn weliswaar op de vlucht geslagen, tienduizenden anderen zijn vermoord, maar het bedrijf heeft in Afrika al vaker met dat bijltje gehakt.

Lijkt mij tamelijk zinloos. Een paar pakjes koffie uit Zuid-Soedan in een wereldwinkel. Daar wordt Zuid-Soedan echt niet rijk van.

Op korte termijn wordt het land er niet mee gered. Het gaat om de toekomst. TechnoServe is optimistisch. De oogst is dit jaar beter. Maar belangrijker: het bedrijf heeft een machtig marketingwapen. Acteur, activist en het gezicht van Nespresso George Clooney gaat zich inzetten voor dit ambitieuze project.

Dus hij gaat weg bij Nespresso.

Nee, juist niet. Nespresso steekt 3miljoen dollar in het project waarbij koffie wordt betrokken van driehonderd kleine boeren. Dat moeten er binnen een jaar duizend worden en binnen tien jaar vijftienduizend.

Waar is de koffie direct te koop?

De Zuid-Soedanese koffie zal in capsules door Nespresso worden verkocht onder de naam 'Suluja ti South Sudan' ('Het begin van Zuid-Soedan') George Clooney heeft het eerste kopje dit keer wel gehad. 'Het smaakte naar de mensen die er zoveel inspanning voor doen dit project van de grond te krijgen.' En zoals dat bij Clooney gaat, hij kan dat kopje koffie trendy maken bij dames uit de betere kringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden